Besprekingen

Trollen en soldatenliefjes

THRILLER. De IJslandse successchrijver Arnaldur Indridason duikt voor zijn jongste misdaadroman in het oorlogsverleden van zijn land. Erfschuld werd een mooi gecomponeerde familiethriller over leven en dood op een fascinerend eiland.

Zowat al de misdaadromans van Indridason spelen in het (nabije) verleden. In de meeste van zijn zowat twintig boeken heeft politieman Erlendur Sveinsson de hoofdrol. Een niet al te jonge, wat depressieve rechercheur met een dochter die aan de drugs zit en een alcoholische zoon. Met Erlendur kreeg Indridason wereldbekendheid en werd hij vertaald in meer dan veertig talen. Zonder overdrijving mag hij de vader van de IJslandse misdaadroman worden genoemd.

Erfschuld is een standalone zonder Erlendur, maar er is wel enige gelijkenis met zijn vorige thrillers. Zo is de centrale figuur, Konrad, weer een wat oudere politieman die pas met pensioen is en toelating krijgt de dood van een negentigjarige man te onderzoeken. Konrad komt tot de conclusie dat de man in bed vermoord werd, verstikt met een hoofdkussen. Waarom hij vermoord werd en wie de oude man is, blijft voorlopig een raadsel. Konrad geraakt wel geïntrigeerd door een paar oude krantenknipsels die dateren uit 1944 en gaan ov…Lees verder

Tijdens een etentje met zijn ex-collega Marta raakt de gepensioneerde politieman Konráð op de hoogte van een moord op een 90-jarige alleenstaande man. In zijn appartement bewaarde hij krantenknipsels uit 1944 over de wurging van een jonge vrouw. Ze werd destijds achtergelaten bij het Nationaal Theater in Reykjavik dat in de oorlogsjaren als opslagplaats werd gebruikt door het bezettingsleger. Konráð krijgt de sleutel van het appartement van de oude man om de plaats van het delict te doorzoeken. De auteur voert de lezer mee met beide moordonderzoeken, die gaandeweg met elkaar verweven blijken te zijn. Het plot zit knap in elkaar en de lezer weet soms meer dan de afzonderlijke onderzoekers van beide moordzaken waardoor spanning ontstaat. Kenmerkend voor het speurwerk zijn ook de aandacht voor de details en het uiteenrafelen van de achtergronden van de slachtoffers. Het verhaal boeit ook door de beschrijving van de IJslandse cultuur en geschiedenis. In 2013 bekroond met de Spaanse Premio…Lees verder

Over Arnaldur Indriðason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 28 januari 1961) is een IJslandse historicus en schrijver van detectives. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Reykjavík.

Werk

In 1981 en 1982 was Arnaldur journalist bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Van 1986 tot 2001 was hij filmcriticus bij Morgunblaðið.

Arnaldur publiceerde in 1997 zijn eerste boek, Synir Duftsins (Maandagskinderen). Sindsdien is zijn populariteit tot grote hoogten gestegen. In 2004 waren zeven van de tien meest geleende boeken in de bibliotheek van Reykjavík titels van Arnaldur. Maandenlang stond hij met zes boeken in de IJslandse bestsellerlijst. De top-3 leek permanent aan hem toegewezen.

Ook buiten IJsland worden Arnaldurs boeken veel gelezen. Ze zijn in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Tsjechisch en Zweeds vertaald en in 26 landen uitgegeven.

Lees verder op Wikipedia