Boek
Nederlands

Smeulend vuur

Arnaldur Indriðason (auteur), Adriaan Faber (vertaler)
Titel
Smeulend vuur
Auteur
Arnaldur Indriðason
Vertaler
Adriaan Faber
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ijslands
Oorspr. titel
Tregasteinn
Uitgever
Amsterdam: Volt, © 2021
302 p.
ISBN
9789021422831 (paperback)

Besprekingen

ARNALDUR INDRIDASON Smeulend vuur

BOEKENBAL

*****

Een alleenstaande oude vrouw wordt vermoord. Politie-inspecteur Marta en de gepensioneerde rechercheur Konrad slaan de handen in elkaar – niet alleen om de moordenaar te vinden, maar ook om de zoon van de vermoorde vrouw op te sporen. Even voor haar dood had mevrouw Valborg immers contact met Konrad opgenomen met de vraag haar zoon te helpen zoeken – die had ze bij de geboorte afgestaan. Konrad had haar toen afgewimpeld, en daardoor is hij extra vastberaden haar kind alsnog te vinden. Ondertussen voert de inspecteur ook een persoonlijk onderzoek: zijn vader was een oplichter van bedenkelijk allooi en werd vermoord, mogelijk door schuldeisers. ‘Smeulend vuur’ is het derde boek van Arnaldur Indridason met Konrad als centrale figuur. De IJslandse misdaadgrootmeester – meer dan tien miljoen boeken verkocht, in veertig talen vertaald – toont eens te meer dat hij een verhaal vaardig en vlot kan neerzetten. De plot, die traagjes op gang…Lees verder

Net als in zijn vorige thriller ‘Boven water’* laat de auteur oud-politieman Konráð de kastanjes uit het smeulende vuur halen met een gedrevenheid tot hij de zaak heeft opgelost. De zaak draait om Valborg, een vrouw die 49 jaar geleden het leven heeft geschonken aan een kind van wie ze niet weet of het een jongetje of een meisje was. Vroedvrouw Sunnefa, fel gekant tegen abortus omdat ze bij een christelijke sekte hoort, heeft het kind ter adoptie aangeboden. Valborg blijkt te zijn verkracht na haar avonddienst in discotheek Glaumbaer. Konráð vermoedt wie de vader is. Hij vindt krantenknipsels over hem in het appartement van Valborg die op brute wijze is vermoord. Hij had eerder actie moeten ondernemen toen ze hem vroeg te onderzoeken of het kind nog leeft. Konráð ontdekt de identiteit van het kind en de moordenaar. In een opvanghuis is gezegd dat er in Valborgs huis geld ligt, maar de inbreker heeft de moord op haar nooit gewild. Het meeslepende verhaal eindigt spannend. Derde deel in…Lees verder

Over Arnaldur Indriðason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 28 januari 1961) is een IJslandse historicus en schrijver van detectives. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Reykjavík.

Werk

In 1981 en 1982 was Arnaldur journalist bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Van 1986 tot 2001 was hij filmcriticus bij Morgunblaðið.

Arnaldur publiceerde in 1997 zijn eerste boek, Synir Duftsins (Maandagskinderen). Sindsdien is zijn populariteit tot grote hoogten gestegen. In 2004 waren zeven van de tien meest geleende boeken in de bibliotheek van Reykjavík titels van Arnaldur. Maandenlang stond hij met zes boeken in de IJslandse bestsellerlijst. De top-3 leek permanent aan hem toegewezen.

Ook buiten IJsland worden Arnaldurs boeken veel gelezen. Ze zijn in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Tsjechisch en Zweeds vertaald en in 26 landen uitgegeven.

Lees verder op Wikipedia