Boek
Nederlands

De droom van de leeuw : roman

Arthur Japin (auteur)
+1
De droom van de leeuw : roman
×
De droom van de leeuw : roman De droom van de leeuw : roman

De droom van de leeuw : roman

Genre:
Als een Nederlandse actrice in Rome een relatie krijgt met een beroemde filmregisseur, heeft dat grote gevolgen voor haar en voor haar vriend.
Titel
De droom van de leeuw : roman
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2010
390 p.
ISBN
9789029573627 (paperback)

Besprekingen

Met De droom van de leeuw heeft Arthur Japin een unieke roman geschreven. Als verteller laat hij een oude Italiaanse cineast, Snaporaz, aan het woord, die terugblikt op zijn bijzondere loopbaan. De lezer herkent moeiteloos de wereldberoemde regisseur Federico Fellini, tijdens zijn leven al een legende. De schrijver baseert zijn nieuwste boek op autobiografische ervaringen: hij heeft een tijd in Rome gewoond en de belevenissen van de Nederlandse actrice Rosita Steenbeek (sinds enige tijd schrijfster) op de voet gevolgd.

Het boek kent twee nauw met elkaar verweven verhaaldraden: enerzijds gaat het om de weemoedige overpeinzingen van de oude regisseur, anderzijds om de levensgeschiedenis van twee jonge Nederlandse mensen die in de Italiaanse filmwereld carrière willen maken. Het zijn Maxim en Gala, de laatste weet binnen te dringen in de wereld van Snaporaz. Zij beleven samen een passionele tijd. Het boek van Japin heeft veel weg van een film van Fellini: hij gebruikt prach…Lees verder
'Signora Vandemberg! Zij was de allermooiste vrouw van de wereld, een Hollandse…' met dit citaat uit 'Il sogno del leone in cantina', Federico Fellini's allerlaatste meters film, begint Arthur Japins roman. Niettegenstaande de mededeling voorin het boek dat de roman het product van de verbeelding van de auteur is, bestaan er veel overeenkomsten tussen Fellini en de bejaarde regisseur Snaporaz, een van de hoofdpersonen in Japins nieuwe boek. Ook zijn er elementen in terug te vinden uit 'De laatste vrouw' van schrijfster Rosita Steenbeek, haar autobiografische roman over haar relatie met de zeventigjarige Fellini en twee andere oudere heren. Japin beschrijft het leven van de jonge Nederlandse actrice Gala Vandemberg die met haar vriend Max naar Rome trekt in de hoop daar een rol in een Italiaanse film te krijgen. Daar ontmoet ze Snaporaz die haar leven en dat van Max ingrijpend verandert. Vanaf zijn sterfbed blikt Snaporaz terug op en regisseert hij zijn allerlaatste liefde, en filosofe…Lees verder

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia