Boek
Nederlands

De grote wereld : roman

Arthur Japin (auteur)
+1
De grote wereld : roman
×
De grote wereld : roman De grote wereld : roman

De grote wereld : roman

Wanneer de lilliputterstad waarmee zij als bezienswaardigheden rondtrekken aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog door de nazi's wordt gesloten, zien twee kleine mensen zich gedwongen hun verhouding tot elkaar en de wereld opnieuw te bepalen.
Onderwerp
Kleine mensen, Nazisme
Titel
De grote wereld : roman
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2007
112 p.
ISBN
9789029564915

Besprekingen

De grote wereld vertelt het verhaal van twee dwergmensen, Lemmy en Rosa, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Arthur Japin zet een erg geloofwaardig verhaal neer, verteld vanuit het perspectief van Lemmy. Hij geeft mooi aan wat het betekent om een minderheid te zijn in een samenleving. Meer nog, hij verheft het verhaal tot een bijna universele parabel. De kwetsbaarheid van elke mens die, om te overleven in een gemeenschap, zich moet aanpassen aan wat anderen van hem verwachten of hoe anderen over hem denken, blijkt nog het best geïllustreerd te kunnen worden vanuit het perspectief van een dwergmens. Eén citaat: "Dacht je dat het iets uitzonderlijks was, wat wij moeten doen, jij en ik?' Ze stapt uit haar onderrok en stroopte haar broekje af, zette een voet op de wastafel en draaide de kraan open. 'Dacht je dat andere mensen niet de hele dag bezig waren om maar in de smaak te vallen? [...] Dacht je dat er ook maar één mens bestaat die niet van alles moet verloochenen om m…Lees verder
Arthur Japin schreef op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2006. Het is de geschiedenis van twee kleine mensen, Lemmy en Rosa. Wanneer de lilliputterstad waarmee zij als bezienswaardigheden rondtrekken aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog door de nazi's wordt gesloten, zien de geliefden zich gedwongen hun verhouding tot de wereld opnieuw te bepalen. Terwijl Rosa zich wil aansluiten bij een Brits revuegezelschap, voelt Lemmy er steeds meer weerzin in als vermaak te dienen. Zal hij kiezen voor zijn liefde, zijn leven of zichzelf. Zoals ook andere boeken van Japin is deze fascinerende roman gebaseerd op ware, maar door de historie vergeten feiten. Gebonden editie, vrij kleine druk.

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia