Besprekingen

De schrijver is geboren in 1963 in de toen van Congo afgescheiden provincie Katanga. Zijn vader was van 1958-1964 aldaar werkzaam in de katoenindustrie en heeft de bloedige en wanordelijke toestand van de eerste jaren van de zelfstandige ex-Belgische kolonie meegemaakt. Een verre verwant van de schrijver heeft als zeekapitein te maken gehad met Stanley, die van 1879-1882 in opdracht van de Belgische koning Midden-Afrika exploreerde. Van 1986-1990 was de auteur werkzaam in het onderwijs in het oosten van Congo. In 2017 reisde de schrijver een paar maanden door Oost-Congo. Hij is zeer begaan met het gewone volk, dat uitgebuit wordt door corrupte en gewelddadige politici en dat lijdt onder opstanden en oorlogen. De politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van het land komen uitvoerig aan de orde. Het boek bevat veel kleurenfoto's, drie kaarten, een verklarende woordenlijst, een index en lijst van geraadpleegde bronnen.

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Demyttenaere werd geboren in Congo maar woonde het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, Frederiks geheim, dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in de tijdschriften Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Demyttenaere zijn meestal humoristisch, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise". Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. Een ster voor Am…Lees verder op Wikipedia