Boek
Nederlands

Broere : de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik

Bart Moeyaert (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)

Broere : de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Besprekingen

In het lieve en het negatieve

ANTWERPEN - In Broere maakt Bart Moeyaert (35) literatuur van zijn zes broers, zijn ouders en zijn jeugd. Deze week gaat de theaterversie van Broere in première, vanaf volgende week ligt de familie zwart op wit in de boekhandel. Wij gingen met Bart aan tafel zitten voor een gesprek over hem, zijn broers, zijn memee, zijn ouders en geluk. Bart Moeyaert maakt literatuur van zijn familie in Broere.

"De 31 verhalen in Broere tekenen mijn ouders en mijn broers in het lieve en het negatieve. Broere is op geen enkel moment kwetsend. Het zijn geen memoires. Op geen enkel moment haal ik het nostalgische beuling-met-appelmoes-dat-ons-samenhoudt boven. Er zal alleen discussie zijn over wie nu uiteindelijk de liefste is en wie de verste, de stilste, de liefste, de snelste en de oudste."

Niet dat ik zijn zes broers ken, maar ik weet zeker dat Bart de liefste is. En de beste (schrijver). Tijdens het interview formuleert hij zacht en bedachtzaam, alsof hij een verhaal vertelt en het tegelijk voor me omzet in schrijftaal. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam van een literaire figuur en die van de koning-peetvader mee. Bart Boudewijn Peter Moeyaert is genoemd naar het personage uit het boek van Anne de Vries: Bartje zoekt het geluk. Heeft hij het geluk gevonden ?

"Niet het geluk. Dat vind ik veel te groot", zegt Bart Moeyaert. "Tevredenheid, ja. Als ik niet zo’n woordpurist was,…Lees verder

Wie niet groot is

Wat is een column, een boek met cd en een theatervoorstelling. Het is Broere, de nieuwe Moeyaert.

Het cliché wil dat een ongelukkige jeugd een goudmijn voor een schrijver is. Blij dat Bart Moeyaert met Broere toont dat een gelukkige jeugd voor een klaarkijkende schrijver minstens evenveel schatten kan bevatten. Met die boodschap wil hij blijkbaar een groot publiek bereiken: eerst was er een column in het Nieuw Wereldtijdschrift , in het voorjaar waren er try-outs van een theatervoorstelling en nu zijn er een boek met cd en een theatertournee. Broere is bij het lichtste en vrolijkste dat Moeyaert ooit gemaakt heeft. Het opzet is ondubbelzinnig autobiografisch: de foto's op het omslag van het boek tonen Moeyaert en zijn broers. Moeder en vader Moeyaert hebben het gepresteerd om zeven zonen op de wereld te zetten: de ondertitel noemt hen ,,de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik''. Alleen in de opdracht van het boek vallen namen: ,,voor Jos, Marc, Rik, Jan, Pat, Paul, en de koning zaliger''.

Afgezien van die zeven zonen op rij en het b…Lees verder

De broerverhalen worden expliciet als autobiografisch gepresenteerd. Werken waarin een auteur je meeneemt naar haar/zijn kinderjaren vormen een specifiek genre in de literatuur, dat zijn wortels heeft in de romantische voorstelling van de kindertijd. Deze periode wordt beschouwd als een verblijf in een paradijselijke tuin. De verhalen in Broere verstoren echter deze onkritische en vlakke voorstelling van vroeger jaren. Ze zijn evenmin het omgekeerde, het zijn geen teksten die zich expliciet en manifest verzetten tegen de romantische voorstelling van de kindertijd als een tijd waar je met een tikkeltje of een hele zakdoek nostalgie naar terug kijkt. Genegenheid, samenhorigheid, ervaringen van triomf en van geluk zijn als een constante onderstroom van warmte voelbaar aanwezig in de broerverhalen. De storingen en weerhaken kom je eerder terloops, of toevallig tegen, in een bepaalde blik, in een dialoog, in de woordkeuze, zelfs in het gebruik van een bepaald voornaamwoord waar je een ande…Lees verder
De Vlaamse schrijver (1964), ook in Nederland met name bekend door zijn jeugdromans, heeft met dit boek een zeer liefdevol en kostelijk familieportret geschreven. Het zijn korte anekdotes over vader, moeder, Memee en de zeven broers Moeyaert, verteld door de jongste telg. De verhalen ademen helemaal de sfeer van een groot gezin uit de jaren '60 en '70. De schrijver maakt gebruik van een warme en ontwapenende stijl en vertelt vanuit het perspectief van het kind. Dit resulteert in een luchtig boek over de jongensstreken van weleer. Opvallend zijn de vignetten die boven ieder verhaal staan afgedrukt en de bijgeleverde cd van de gelijknamige theaterproductie Broere. Voor iedereen boven 14 jaar.

Over Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Bart Peter Boudewijn (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede en derde naam verwijzen naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Ondanks zijn lera…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek