Boek
Nederlands

Becks laatste zomer : roman

Benedict Wells (auteur), Gerda Baardman (vertaler)
Leraar Beck wilde eigenlijk muzikant worden. Als een van zijn leerlingen een fantastische gitatrist en tekstschrijver blijkt te zijn, denkt hij zijn droom alsnog te kunen verwezenlijken als mentor/manager. Zijn tot dan toe saaie leventje maakt plotseling een totale ommekeer.
Titel
Becks laatste zomer : roman
Auteur
Benedict Wells 1984-
Vertaler
Gerda Baardman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Becks letzter Sommer
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2018
378 p.
ISBN
9789029092647 (hardback)

Besprekingen

Bestselleritis

Na het verkoopsucces van Het einde van de eenzaamheid gooit de uitgeverij nu ook de debuutroman van Benedict Wells op de markt. Niet het beste idee ooit, zo blijkt.

Robert Beck loopt tegen de veertig én dus tegen een midlifecrisis aan. Ooit wilde hij muzikant worden maar gebrek aan talent heeft hem richting het onderwijs geduwd, waar hij verveelde tieners probeert diets te maken dat REM een kutband is. Verder zijn er een pover liefdesleven en gênante clubavonden met zijn junkievriend Charlie – veertigers die tegen jonge grieten aanschurken op de dansvloer, veel meelijwekkender moet het niet worden. Tot Beck in zijn klas Rauli Kantas ontdekt: de mysterieuze Litouwer blijkt een muzikaal genie, een natuurtalent Jimi Hendrix waardig. Beck ruikt zijn kans – wat als hij manager zou worden van Rauli? – en is bereid daar geld en leugens in te pompen. Alleen blijkt Rauli lijper dan hij doet uitschijnen – een beetje rockster in wording moet ook mythomaan zijn, toch?

De klassieke meester-leerlingverhouding zou psychologisch vuurwerk kunnen opleveren, maar de jonge bestsellerauteur Benedict Wells weet in zijn de…Lees verder

'Becks laatste zomer' vertelt het verhaal van de 36-jarige leraar Beck, die eigenlijk muzikant had willen zijn. Als een van zijn leerlingen, Rauli, een fantastisch gitarist en tekstschrijver blijkt, ziet hij zijn kans om zijn droom alsnog te verwerkelijken als mentor/manager. Het tot nu toe saaie leventje maakt plotseling een totale ommekeer, hij wordt verliefd, weer verlaten en nadat zijn enige echte vriend Charly, een manisch en hypochonder type dreigt door te draaien, besluiten de drie, dat Charly naar zijn moeder in Istanboel moet worden gebracht en gaan samen op reis. Wat op het eerste gezicht een roadtrip lijkt, is in werkelijkheid een zoektocht naar de zin van het leven voor de drie protagonisten. Debuut* uit 2008 van de toentertijd pas 23-jarige Duitse auteur Wells (1984). Hij weet dit toch ernstige thema vlot en onderhoudend te beschrijven. De karakters en gebeurtenissen zijn goed uitgediept en beschreven. De schrijfstijl is vlot en in omgangstaal geschreven, hetgeen in de ve…Lees verder