Boek
Nederlands
Titel
Gedachten over rouw
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Notes on grief
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
87 p.
ISBN
9789403151212 (hardback)

Besprekingen

Een standbeeld in taal

Chimamanda Ngozi Adichie schreef een prachtig boek over hoe rauw rouw kan zijn. Een reflectie op taal én een hommage aan haar vader James Nwoyo Adichie.

'Je leert hoezeer het bij rouw om woorden gaat, het gebrek aan woorden en het zoeken naar woorden', schrijft Chimamanda Ngozi Adichie. Op 10 juni 2020 overleed onverwacht haar vader, James Nwoyo Adichie, midden in de coronacrisis. In het dunne maar intense boekje Gedachten over rouw zoekt ze naar woorden om het te hebben over haar verdriet, maar ook over wat voor een fantastische man haar vader was.

In de weken en maanden na de dood van haar vader schreef Adichie haar gedachten neer. Zonder filter. Ze schrijft hoe haar vierjarige dochter haar vertelde dat ze haar doodsbang maakte. 'Ze laat zich op haar knieën zakken om het voor te doen, haar kleine gebalde vuistje gaat omhoog en omlaag en haar mimiek laat me zien hoe ik was: buiten mezelf schreeuwde ik en bonkte ik op de vloer.' Ze schrijft hoe bitter haar tong smaakt, hoe zwaar het gewicht op haar borst voelt. 'Het is niet de pijn die verbaast, maar de fysieke kant ervan.' Ze ontdekt hoezeer lachen deel uitmaakt van ro…Lees verder

Dit is het diepmenselijk relaas van de bekende schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie (1977), die tijdens de lockdown haar vader, emeritus-professor James Nwoye Adichie (1932-2020), verloor. Hij overleed in Nigeria en contact met familie was op dat moment niet mogelijk voor haar. Op een gegeven moment gaat de lichamelijke en geestelijke pijn die zij doormaakt en beschrijft over in het koesteren van de herinneringen aan een zeer geliefde man en vader. De gevoelens van ontkenning, ongeloof, woede en acceptatie zijn zeker herkenbaar voor mensen die het verlies van een dierbare hebben meegemaakt. Het boek kan troost bieden aan rouwenden.

Over Chimamanda Ngozi Adichie

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Carlos Figueroa

Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977) is een Nigeriaanse auteur en feminist.

Jeugd en opleiding

Adichie groeide op in een Igbo-familie in Nsukka, een stad in de staat Enugu in Zuidoost-Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. Bij toeval woonde ze in een huis waar Chinua Achebe eerder gewoond had. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika waar ze aan verschillende universiteiten literatuur en Afrikaanse studies studeerde. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Werk

Adichie debuteerde in 1997 met de gedichtenbundel Decisions en publiceerde daarna het toneelstuk For Love of Biafra. Haar eerste roman, …Lees verder op Wikipedia