Boek
Nederlands
Titel
Machtsspel
Auteur
Chris Ryan 1961-
Vertaler
Ralph van der Aa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shadow kill
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2018
366 p.
ISBN
9789022582787 (paperback)

Besprekingen

John Porter werkt bij SAS, een eenheid van het Britse leger. Hij krijgt de opdracht om in Sierra Leone het leven te redden van een in de nesten geraakte voormalige collega. Deze Ronald Soames heeft nu een adviserende functie in de plaatselijke regering. Dat gaat echter niet zomaar, want Porter en zijn collega Bald worden onder vuur genomen door rebellen die korte metten maken met iedereen die letterlijk of figuurlijk in de weg staat. De verhaallijn is een beetje warrig uitgewerkt, maar de talrijke gevechten en reddingsacties worden tot in detail en middels veel bloedige actiescènes uitgewerkt. De personages zijn karikaturen. Afgezien van zijn alcoholverslaving wordt zelfs het karakter van het hoofdpersonage niet echt uitgewerkt, maar veel liefhebbers van het actiegenre zullen zich daar niet aan storen. Derde* deel uit de ‘Strike back’-serie. Voorkennis van het vorige deel is gewenst. Van het eerste deel, 'Tegenaanval', is in 2010 een Britse tv-serie gemaakt.

Over Chris Ryan

CC BY 3.0 - Foto van/door Anything Goes With James English

Chris Ryan (1961, Rowlands Gill) was een Britse soldaat en is tegenwoordig schrijver. De naam Chris Ryan is een pseudoniem van Colin Armstrong. In 1984 trad hij toe tot de Special Air Service (SAS). Ryan was lid van het team Bravo Two Zero dat tijdens de Eerste Golfoorlog achter vijandelijke linies operaties uitvoerde. Ryan is de enige soldaat van het acht man tellende team die uit Irak wist te ontsnappen naar neutraal gebied. Ryan legde 200 mijl (ong. 322 km) te voet af, terwijl hij achtervolgd werd door Iraakse soldaten. Drie andere leden van het team hebben de missie niet overleefd en de overige vier leden, onder wie teamleider Andy McNab zijn gevangengenomen en gemarteld.
Later zijn deze vier weer vrijgelaten, en teruggebracht naar Engeland. Chris Ryan heeft voor zijn acties tijdens de missie de Military Medal ontvangen.

Na zijn vertrek uit de SAS heeft Ryan een aantal boeken geschreven, waaronder The One That Got Away (De achtste man). In dit b…Lees verder op Wikipedia