Boek
Nederlands

Het vrolijke kleine gele doosje : een pop-upboek over tegenstellingen

David A. Carter (auteur)

Het vrolijke kleine gele doosje : een pop-upboek over tegenstellingen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Door een klein geel doosje te laten bewegen worden allerlei tegenstellingen zichtbaar, zoals hoog en laag, ver weg en dichtbij. Vierkant prentenboekje met eenvoudige illustraties en diverse pop-upelementen en flapjes. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Tegenstellingen
Extra onderwerp
Pop-up boeken, Pop-ups, prentenboeken
Titel
Het vrolijke kleine gele doosje : een pop-upboek over tegenstellingen
Auteur
David A. Carter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The happy little yellow box
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
[16] p. : ill.
ISBN
9789044328882 (hardback)

Besprekingen

Sinds 1987 produceerde David A. Carter meer dan zestig pop-upboeken voor kinderen. Het zijn stuk voor stuk speel- en ontdekboeken. Het vrolijke kleine gele doosje bevat acht eenvoudige pop-upplaten waarin kinderen vanaf drie jaar fascinerende vondsten zullen doen. Op elke plaat staat het doosje uit de titel voor een ander object: een helikopter, een lift, een licht, een container, een poort, ... In die zin fungeert dit ingenieuze werkje als een aanwijsboek.Na het benoemen kan de ontdekkingstocht beginnen: wat gebeurt er als ik de volgende pagina omsla? Een helikopter stijgt automatisch op, of de lezer wordt uitgenodigd aan mysterieuze lipjes te trekken die eenvoudige, maar steeds verrassende papieren mechanismen in gang zetten. Het gele doosje is hierbij een fotogenieke hoofdrolspeler. Op zwart papier eist de vierkante gele emoticon alle aandacht op. Zijn centrale doel bestaat uit het onder aandacht brengen van tegenstellingen: binnen- en buitenkant, hoog en laag, boven en bene…Lees verder
Aan een vrolijk klein geel doosje is van alles te beleven: buitenkant en binnenkant, hoog en laag, naar boven en beneden, ver weg en dichtbij, erin en eruit, open en dicht, groot en klein en als lampjes aan en uit gaan. Zo worden vele basisbegrippen en tegenstellingen zichtbaar. Doordat het als pop-upboek is uitgevoerd, beweegt het doosje op diverse manieren; door te schuiven, flapjes te openen of het open- en dichtvouwen van het boek. Het effect is steeds verrassend. De uitvoering is eenvoudig, maar daardoor juist erg sprekend. Op de matzwarte bladzijden staat steeds op de linkerpagina in witte schreefloze letters een korte tekst. In de eenvoudige witte krijttekening op de rechterbladzijde valt het gele doosje extra op. Bewegende delen worden met een rood driehoekje of lintje aangeduid. De bladzijden zijn als een harmonica gevouwen en op elkaar geplakt en vervolgens aan de stevige harde kaft vastgelijmd. Peuters en kleuters zullen er veel plezier aan beleven, maar ook ouderen worden …Lees verder

Het vrolijke kleine gele doosje

Op sober zwarte pagina’s met witte tekst en dito tekeningen springt het gele doosje er echt wel uit. De ene keer gaat hij van boven naar beneden, dan weer van hoog naar laag en van dichtbij naar ver weg. Samen met het gele doosje ontdekt de jonge lezer de tegenstellingen.
Een duidelijk rood pijltje geeft steeds aan in welke richting er mag getrokken worden om bijvoorbeeld de gele doosjes uit en aan te laten gaan of iets in en uit het doosje te laten komen. Andere pagina’s werken dan weer met flapjes die opengeslagen kunnen worden en geëindigd wordt er met een mooie pop-up van grote en kleine vrolijke gele doosjes.
Sober, maar doeltreffend! De naar de smiley refererende doosjes zorgen voor de vrolijke noot en vestigen de aandacht op de tegenstellingen, precies wat het boekje beoogt. Alleen weer jammer dat dit boekje misschien niet bestand is tegen een ietwat onhandig kleuterhandje.