Boek
Nederlands
Mozaïekvertelling over een aantal zeer uiteenlopende wereldbewoners die een vliegreis maken en met een noodlot worden geconfronteerd.
Onderwerp
Reizen
Titel
Turbulentie
Auteur
David Szalay
Vertaler
Lidwien Biekmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Turbulence
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2019
143 p.
ISBN
9789038806815 (hardback)

Besprekingen

Turbulentie

 Eerste zin. Op de terugweg van het ziekenhuis vroeg ze aan hem of hij wilde dat ze bleef.

Tegenwoordig nemen we even vlot het vliegtuig als de bus. Er zijn gelijkenissen – zowel in de vertrekhal als in het bushokje moet je soms twee uur wachten voor je kunt opstappen en in beide gevallen doet iedereen zijn uiterste best om oogcontact te vermijden – maar in onze gecommercialiseerde dromen blijft de luchthaven een magische plek waar bijzondere ontmoetingen kunnen plaatsvinden. De Canadese schrijver David Szalay gaat in zijn gebalde verhalenbundel Turbulentie even mee in die fantasie.

Twaalf vliegreizen, twaalf personages die telkens het estafettestokje doorgeven aan de protagonist van het volgende verhaal. Een vrouw wordt onwel op een vlucht naar Madrid, wordt aan boord geholpen door een dokter, die op zijn beurt weer een verhaallijn creëert voor een piloot die worstelt met zijn eenzaamheid.

Terwijl de airmiles aantikken, gunt Szalay ons een kleine inkijk in de vele levens die elkaar kruisen in een geglobaliseerde maar anonieme maatschappij…Lees verder

Twaalf zeer uiteenlopende personen uit verschillende continenten zijn direct of indirect met elkaar verbonden en spelen om beurten de hoofdrol in een kort verhaal. Ze maken allemaal een vliegreis van of naar huis en komen daarbij meestal in een tragische situatie terecht. De hoofdstuktitels bestaan uit twee vliegveldcodes: het start- en eindpunt van de vlucht. Zo heet het eerste hoofdstuk LGW – MAD en speelt zich af tijdens een reis van London naar Madrid. De volgende vlucht gaat van Madrid naar Dakar (MAD – DSS) enzovoort, totdat de cirkel bij het laatste verhaal weer rond is. De auteur laat zo op impliciete manier zien hoe de mensheid tegenwoordig door de toenemende globalisatie met elkaar verbonden is, maar dat dat niet automatisch leidt tot vrijheid, gelijkheid en broederschap. Interessante vorm en prettig leesbaar.