Boek
Nederlands

De zomer hou je ook niet tegen

Dimitri Verhulst (auteur)

De zomer hou je ook niet tegen

Genre:
Titel
De zomer hou je ook niet tegen
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2015
94 p.
Aantekening
Boekenweekgeschenk 2015
ISBN
9789059652743 (hardback)

Besprekingen

Meneer Verhulst klimt de berg op

NOVELLE. Dimitri Verhulst blijft zichzelf trouw in het Boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegen. Hij stort de complete inhoud van zijn trukendoos uit over een magere plot.

Het is een edelachtbare opdracht, het schrijven van zo'n Boekenweekgeschenk, garant voor minstens evenveel prestige als een oeuvreprijs. Toch kapseizen nogal wat illustere auteurs onder de hoge verwachtingen. Memorabele leeservaringen leveren de Boekenweekgeschenken niet altijd op. Of herinnert u zich nog In de mist van het schimmenrijk van W.F. Hermans of het abominabele De kraai van Kader Abdolah? Toch mochten we de laatste jaren niet klagen met Tommy Wieringa en Tom Lanoyes voortreffelijke gelegenheidsnovelles.

Sinds de Nederlandse Boekenweek ook naar Vlaanderen is geëxporteerd, mogen Vlaamse auteurs het Boekenweekgeschenk wellicht vaker neerpennen. Dimitri Verhulst is pas de vijfde Vlaming die de novelle voor zijn rekening neemt, na Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012). Hij ziet het Boekenweekgeschenk 'als een proefflesje in een parfumerie, een staaltje van je werk'.

Wie Verhulsts oeuvre volgt, zal in De zomer hou je oo…Lees verder

De versie van de reu

Het Boekenweekgeschenk van dit jaar is typisch Verhulst: een prachtig miniatuurtje vol teder- en lelijkheid.

'Tristesse en hoe haar op te wekken in een handomdraai: men herinnere zich geluk.'

Pierre Vantoren, hoofdpersoon van De zomer hou je ook niet tegen, doet precies dát. Op een heuvel in de buurt van Avignon, de locatie van een gelukkige herinnering, vertelt deze zestiger over een voorbije liefde. Hij praat niet tegen zichzelf maar tegen Sonny, 'een zwijgzame, vegetatieve imbeciel'. Hij praat niet, over zijn lippen komt slechts, af en toe, 'wat opgeklopt schuim (...) als bij een vakkundig gezette caffè macchiato'.

Pierre haalt Sonny wel vaker uit de instelling voor een uitstapje naar het park, maar dit keer heeft hij hem 'gekidnapt' voor een langere rit. Vandaag wordt Sonny namelijk zestien jaar en Pierre wil de jongen vertellen over zijn moeder. Is Pierre dan Sonny's vader? Het lijkt erop. In de auto heeft Pierre het over een nummer van Alain Bashung, ' Que reste-t-il de nos amours'. Het antwoord zou weleens 'Sonny' kunnen zijn.

Volgt: een verhaal over een toevallig…Lees verder

Dimitri Verhulst schrijft het Boekenweekgeschenk 2015. De tachtigste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart 2015 en krijgt als thema 'waanzin', onder het motto: Te gek voor woorden. Een beginnende zestiger ontvoert een mentaal gehandicapte jongen van vijftien naar de Provence. Daar zal hij hem vertellen over de liefdesrelatie die hij met zijn moeder had.

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia