Besprekingen

Confituurtip

Dimitri Verhulst, Kaddisj voor een kut, Atlas Contact, 17,99 euro....

Dimitri Verhulst, Kaddisj voor een kut, Atlas Contact, 17,99 euro.

Een weekje vakantie gaf me de tijd voor het lezen van Kaddisj voor een kut. Niet dat ik daar een week voor nodig had, een paar uurtjes op een zonnig terras volstonden. Weg was mijn zonnige humeur.

Verhulst sleurde me mee in een vertelling over eenzaamheid, onbegrip en woede. De problematiek van instellingskinderen wordt verteld vanuit de visie van zo'n jongere. Daarvoor put de auteur uit zijn eigen verleden. Verhulst gebruikt humor om de lezer bij de les te houden maar laat elke glimlach meteen verdwijnen met beschrijvingen van de hardheid van het leven van een instellingskind.

In het tweede verhaal toont hij de kwetsbaarheid van een instellingskoppel. Dit verhaal is, zo mogelijk, nog meer confronterend, omdat Verhulst ons deelgenoot maakt van de sombere leefwereld van het stel. Het boek laat je verbijsterd en ontredderd achter, mét bewondering voor de auteur die dat kan bewerkstelligen.

Lees verder

Liefde gevonden, roman gezocht

Dimitri Verhulst is terug met een nieuw boek, maar werkt zich vooral in de kijker met zijn turbulente liefdesleven. Een afleidingsmanoeuvre? Want belangrijker: is 'Kaddisj voor een kut' nu écht zijn vaak aangekondigde, ultieme tehuizenroman?

Struikelen over een aankondigingsbord van Story. Het is dom, maar het kan iedereen overkomen. 'Een zomer vol liefdesverdriet', stond er in koeien van letters op. Beheerst zette ik het plakkaat recht op de stoep. Nieuwsgierig bestudeerde ik het verzamelde amoureuze leed, het eeuwige wingewest van het BV-magazine. Van De Lau en Erik van Looy tot Sven Nijs: de zomer bleek onbarmhartig voor tortelduiverij en huwelijkse staten. Maar ook schrijvers zongen volop hun deuntje mee in de litanie van libidineuze debacles. Herman Brusselmans prijkte op de voorpagina vanwege het abrupte einde van zijn veelbelovend gestarte saga met de 31 jaar jongere Melissa.

Vlaamse schrijvers en hun liefdesperikelen, het is stilaan vaste prik in medialand. De baby van Saskia De Coster en haar Groen!-vriendin ging in maart 2014 alle bladen rond, want als rolmodel word je af en toe om een statement verzocht. En ook Dimitri Verhulst verwerft stilaan een vooraanstaande plaats in de gespecialiseerde media. Z…Lees verder

'Ik was blij om thuis weggehaald te worden'

In de eenzaamheid van het Zweedse plaatsje Härryda schreef Dimitri Verhulst een roman over een instelling met veel te veel getraumatiseerde kinderen bij elkaar.Kaddisj voor een kut is een kwaad boek van een ontspannen schrijver.

Mark Cloostermans

Dimitri Verhulst leeft als God in Zweden. Of, enfin, het is te zeggen. Inderdaad, hij heeft uitzicht op een prachtig meer. De buren zijn bijna altijd afwezig en sowieso onzichtbaar achter de sparren die de omgeving parfumeren. Van de andere kant, de waterpomp is al twee weken kapot, dus wast Verhulst zich in dat prachtige meer. En tot de horreur van zijn bezoeker heeft de schrijver er niet eens internet. 'Ik heb toch mijn gsm?' zegt Verhulst, die duidelijk de ernst van zijn heremietenbestaan niet inziet.

Anderhalf jaar woont hij nu in Zweden. Eerst een tijdje in Göteborg, 'het meest deprimerende oord waar ik ooit gewoond heb, en ik kom nochtans uit Aalst'. Eerst was er ook die Zweedse vriendin, de reden voor zijn verhuizing. Maar nu woont hij alleen, in de afzondering van Härryda, dik twintig minuten van Göteborg.

Goed voor de concentratie is het wel. Niet alleen zijn nieuwe romanKaddisj voor een kut is in Zweden ontstaan, Verhulst heeft intussen…Lees verder

Twee schokkende autobiografische verhalen over instellingskinderen, ‘verweesden en weggesmetenen’ in een ‘afvalbak voor kinderen’, zonder toekomstperspectief. In het titelverhaal gaat de verteller (opmerkelijk genoeg niet in de ik- maar in de meer afstandelijke je-vorm) naar de begrafenis van de 17-jarige Gianna, die zelfmoord pleegde twee maanden nadat hijzelf is ontslagen uit ‘Zonnekind’, het tehuis waar ze verbleven. Te laat gearriveerd bij de kerkdienst, denkt hij aan haar terug, terwijl de pastoor routineus voor een klein publiek de dienst doet. In ‘De aankomst in de bleke morgen’, het in toneelvorm gegoten tweede verhaal, staan Stefaan en Sarah terecht, twee voormalige instellingskinderen met een sociopathische persoonlijkheidsstoornis, die op gruwelijke wijze hun dochtertje van drie maanden en zoontje van zeven hebben omgebracht. Opnieuw schopt Verhulst in een zeer directe, rauwe, eigen stijl tegen heel wat heilige huisjes, al kan de lezer zich afvragen of hij al te zwartgallig…Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia