Boek
Nederlands

De koning ontvangt : roman

Eduardo Mendoza (auteur), Jos den Bekker (vertaler)
Titel
De koning ontvangt : roman
Auteur
Eduardo Mendoza
Vertaler
Jos den Bekker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El rey recibe
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
315 p.
ISBN
9789029094481 (hardback)

Besprekingen

Spanjaard in New York ★★★☆☆

Eduardo Mendoza schetst een gedetailleerd portret van een tijd en van een jonge man die zich nergens thuis voelt. Het resultaat doet wat onevenwichtig aan.

Er is veel voor te zeggen om De koning ontvangt van Eduardo Mendoza te lezen als een portret van een tijd. De roman is het eerste deel van een trilogie die grofweg de laatste drie decennia van de 20ste eeuw omvat. Dat was een cruciale periode in de Spaanse geschiedenis. Dictator Franco keek rond 1970 weliswaar liever televisie dan dat hij regeerde en hij takelde zienderogen af, maar zat toch nog stevig in het zadel en dat zou zo blijven tot zijn dood in 1975.

Wat er daarna zou gebeuren, was ongewis en dat bleef nog wel een tijdje zo. In 1975 kreeg Spanje weliswaar een koning bij wie het politieke hart op de goede plek bleek te zitten en in 1977 werden er voor het eerst sinds 1936 weer democratische verkiezingen gehouden. Maar het gevaar van een militaire coup was nog niet geweken. Dat werd duidelijk in 1981, toen een groep militairen onder leiding van kolonel Tejero het Spaanse parlement binnenviel en bezette.

De staatsgreep mislukte en was de laatste stuiptrekking va…Lees verder

Eduardo Mendoza’s omvangrijke oeuvre valt grofweg uiteen in twee categorieën: de meer serieuze romans en de uitgesproken hilarische romans. In deze roman, het eerste deel van een autobiografisch getinte trilogie, komen de twee bloedgroepen samen. Het begin is hilarisch. Het is 1968 en de jonge journalist Rufo Batalla krijgt de opdracht om verslag te doen van het huwelijk van een prins in ballingschap, dat wordt gevierd in het legendarische Formentorhotel op Mallorca. Niet lang daarna krijgt Rufo een baan bij een Spaanse overheidsinstelling in New York. Daar ziet hij hoe de nieuwe emancipatiebewegingen (feminisme, homo’s), de nieuwe kunst en de nieuwe muziek zich manifesteren. Opvallend is dat Mendoza de wederwaardigheden van de gelaten Rufo doorspekt met lange beschouwingen over de laatste jaren van de Franco-tijd. De schrijver slaagt er niet altijd in om het evenwicht te bewaren tussen de verschillende bestanddelen van de roman, maar al met al is dit toch weer een geslaagde Mendoza, …Lees verder

Mendoza doet alleen nog waar hij zin in heeft

Eduardo Mendoza duikt in de vroege jaren zeventig, toen ook het Spanje van Franco zich loswrong. Heerlijk, die oeverloze gesprekken over alles en niets.

Terwijl eerdere romans als De stad der wonderen en De neergang van Madrid gesitueerd waren in een verder verleden, schreef Eduardo Mendoza nu een trilogie over dat deel van de twintigste eeuw dat hij zelf heeft meegemaakt. Drie romans met auto-biografische elementen, waarin hij vooral een tijdsbeeld schetst en waarvoor hij verschillende genres met elkaar vermengt: psychologische roman, komedie, klucht, avonturenroman, memoires.

Het eerste deel is nu in het Nederlands verschenen en behandelt de periode van 1968 tot 1973. Spanje is dan al dertig jaar een autoritair bestuurd land. Dictator Francisco Franco en zijn politieke adviseurs laten de teugels een klein beetje vieren en slagen erin om steeds grotere hoeveelheden toeristen naar Spanje te lokken, met als reclameslogan: Spain is different.

Al die West-Europese toeristen komen niet alleen voor het strand en de zon, maar ook voor de Spanjaarden, die volgens Mendoza anders waren: 'vrolijker en onbezorgder, vriendelijker…Lees verder

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982. Hij was docent aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk