Boek
Engels
Op een onherbergzame woestijnplaneet voert een oude heersersdynastie een hopeloze strijd tegen jaloerse, geraffineerde tegenstanders, die haar ondergang proberen te bewerkstelligen.
Titel
Dune
Auteur
Frank Herbert
Taal
Engels
Uitgever
London: Hodder, 2021
577 p. : plattegrond
Aantekening
Filmeditie
ISBN
9781529347869 (paperback) 9781529347852 (paperback)

Besprekingen

Sciencefictionklassieker uit 1965 die zowel de Hugo als de Nebula Award won. Herbert (1920-1986) schiep zes delen die zich afspelen op de woestijnplaneet Arrakis. Het verhaal is complex en van episch formaat. In dit eerste deel wordt de jonge hertog Paul Atreides verbannen door het rivaliserende huis Harkonnen naar een onherbergzaam deel van de planeet. Daar ontmoet hij de Fremen, onafhankelijke woestijnnomaden. Met hen probeert hij de macht in handen van het huis Atreides te krijgen. Inzet van de strijd is melange, een stof die mensen een lang leven en metafysische krachten geeft en die uitsluitend gewonnen wordt op de planeet Arrakis. Voorin een kaart van de planeet met een legenda, achterin uitgebreide lijsten van personages en termen, evenals vier appendices over religie, ecologie en de motieven van het Bene Gesserit genootschap. De laatste verfilming* had zijn wereldpremière op 3 september 2021 tijdens het filmfestival van Venetië. Pocketuitgave, zeer kleine druk, krappe marge.

Over Frank Herbert

Frank Herbert (Tacoma (Washington), 8 oktober 1920 – Madison (Wisconsin), 11 februari 1986) was een Amerikaans sciencefictionschrijver. Hij schreef een twintigtal romans en een veertigtal verhalen, maar is voornamelijk bekend van zijn zesdelige epos Dune (Duin).

Na zijn opleiding aan de Washington-universiteit in Seattle studeerde hij psychologie, ecologie en alternatieve energiebronnen. Hij was voornamelijk werkzaam als journalist en redacteur tot begin jaren zestig. Daarna heeft hij zich volledig op het schrijven van romans en verhalen gericht. Herbert is een van de belangrijkste sciencefictionauteurs na 1950. Hij had drie kinderen uit twee huwelijken.

Voor Duin heeft hij een Nebula Award (1965) en een Hugo Award (1966) ontvangen. Het verhaal sluit aan bij zijn belangstelling voor de ecologie en de psychologie, met betrekking tot de locatie en de uitwerking van de personages. In 1984 werd Duin een eerste maal verfilmd onder regie v…Lees verder op Wikipedia