Boek
Nederlands

Herfst op Gotland

Håkan Nesser (auteur), Ydelet Westra (vertaler)
Inspecteur Barbarotti en zijn partner Backman zijn op vakantie op Gotland als zij een man ontdekken die jaren geleden op een veerboot spoorloos verdwenen leek te zijn.
Titel
Herfst op Gotland
Auteur
Håkan Nesser
Vertaler
Ydelet Westra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den sorgsne busschauffören från Alster
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2021
367 p.
ISBN
9789044535617 (paperback)

Besprekingen

De Zweedse auteur heeft een reeks detectives gepubliceerd o.a. de ook voor televisie bewerkte Van Vleeterenserie. In de inspecteur Barbarotti-reeks wordt nu een nieuwe vertaling toegevoegd. Barbarotti en zijn partner Eva Backman zijn op een korte vakantie op Gotland als zij een man ontdekken die jaren geleden op een veerboot spoorloos verdwenen leek te zijn. Hij verklaart zijn veranderde uiterlijk door te zeggen dat hij slachtoffer is van bedreiging en afpersing. Het speurderskoppel gaat de zaak na. Er zijn nogal wat plotwendingen en sprongen in de tijd. De stijl en het filosoferen tussendoor verklaren de wat verouderde indruk. Meer Agatha Christie dan Karin Slaughter en er komt geen druppel bloed of geweld aan te pas. De stijl is ook wat stoffig, maar landschapstekening en karakters zijn aardig neergezet. Prettige bladspiegel.

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia

Suggesties