Boek
Nederlands

De zwarte handel

Historische studie over de langetermijneffecten van de slavenhandel en slavernij in het Caribisch gebied en de Verenigde Staten.
Onderwerp
Slavernij, Racisme
Titel
De zwarte handel
Auteur
Herman Portocarero
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2021
431 p.
ISBN
9789022337745 (paperback)

Besprekingen

Op vrijwel elke bladzijde een verrassend historisch feit en vaak een persoonlijke ervaring maken dit boek tot een levendig, erudiet panorama van de effecten tot op heden van de slavenhandel in Haïti, Jamaica, Cuba, New Orleans en New York. Wie weet dat Spanje ooit zigeuners uit Sevilla naar Cuba deporteerde? Dat het nu straatarme Haïti in de achttiende eeuw 'de hoeksteen van de Franse economie' was? Portocarero dankt zijn kennis aan decennia in Belgische diplomatieke dienst in het Caribisch gebied, Afrika, het zwarte zuiden van de Verenigde Staten en bij de Verenigde Naties. Ook wil hij goedmaken dat over het Belgische aandeel in de slavenhandel, met name via ondernemers in Oostende, veel minder is geschreven dan over dat van 'roofstaat' Nederland. Uiteraard is de auteur tegen slavernij, maar door zijn aandacht voor details van heel diverse praktijken en voor de manier waarop nazaten met het verleden omgaan, is dit boek geen moralistisch verhaal geworden, maar ook een relaas over soci…Lees verder

Over Herman Portocarero

Herman Portocarero (Sint-Katelijne-Waver, 6 januari 1952) is een Belgische schrijver en diplomaat.

Diplomaat

Na zijn studies rechten aan de Ufsia werkte Herman Portocarrero als stagiair-advocaat aan de Antwerpse balie. In 1978 ging hij in Parijs bij de UNESCO aan de slag maar amper een jaar later vervoegde de polyglot het Belgische diplomatieke korps in Addis Abeba, Ethiopië.

Na een tweede diplomatieke missie (Jamaica) was hij van 1985 tot 1989 eerste secretaris van de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties in New York, een instelling die hij opnieuw zou vervoegen in de periode 1992-1995. Herman Portocarero staat aan de basis van het verdrag tegen het gebruik van anti-persoonsmijnen.

In 1988 en de twee daaropvolgende jaren onderbrak hij zijn diplomatieke loopbaan voor respectievelijk een sabbatsjaar in Andalusië en een adviseursrol voor Artsen Zonder Grenzen in Soedan en Nicaragua.

Terug in Brussel was …Lees verder op Wikipedia