Boek
Nederlands

Denk morgen op het slagveld aan mij : roman

Javier Marías (auteur), Aline Glastra Van Loon (vertaler)
+1
Denk morgen op het slagveld aan mij : roman
×
Denk morgen op het slagveld aan mij : roman Denk morgen op het slagveld aan mij : roman

Denk morgen op het slagveld aan mij : roman

Genre:
Een getrouwde vrouw sterft in haar slaapkamer in de armen van de minnaar met wie ze op het punt staat voor eerst naar bed te gaan.
Onderwerp
Ontrouw
Titel
Denk morgen op het slagveld aan mij : roman
Auteur
Javier Marías
Vertaler
Aline Glastra Van Loon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Mañana en la batalla piensa en mi
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2020
399 p.
ISBN
9789029094337 (hardback)

Besprekingen

In deze roman uit 1994 wordt een scenarioschrijver uitgenodigd voor een intiem etentje bij een getrouwde vrouw, wier man op zakenreis is. Tijdens het voorspel wordt zij onwel en komt te overlijden. Wat zo onschuldig begon, eindigt in een nachtmerrie. Marías (1951) schreef o.a. 'Een man van gevoel' en 'Een hart zo blank'. Daarnaast is hij een gerenommeerd vertaler van Engelse en Franse literatuur. Zijn boeken zijn op hun beurt in vele talen vertaald en brengen het tot bestsellers. Zo is hij ongekend populair in Duitsland. Het proces dat de hoofdpersoon in dit boek na het plotselinge overlijden van zijn prille geliefde doormaakt, is herkenbaar en fascinerend tegelijk. De elegante, muzikale schrijfstijl maakt het lezen tot een waar genoegen. Deze roman - in een soepel lezende vertaling - is geschikt voor een breed lezerspubliek.

Over Javier Marías

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mr. Tickle

Javier Marías Franco (Madrid, 20 september 1951 – aldaar, 11 september 2022) was een Spaans schrijver, vertaler en columnist. Met zijn trilogie Tu rostro mañana (Jouw gezicht morgen), waaraan hij vijf jaar werkte (2002-2007) kreeg hij wereldroem en zijn naam viel regelmatig als kanshebber op de Nobelprijs voor Literatuur. De Duitse criticus Marcel Reich-Ranicki noemde Marias een van de belangrijkste levende schrijvers van deze tijd. Zijn roman Los enamoramientos (De verliefden) uit 2011 was in Nederland een bestseller.

Biografie

Javier Marías kwam uit een kunstzinnige familie: zijn broers waren kunsthistoricus, musicus en kunstcriticus. Hij was de vierde van vijf zonen van de Spaanse filosoof Julian Marías (1914-2005) en de schrijfster Dolores Franco Manera (1912-1977). Zijn vader, die ten tijde van het Franco-regime republikeinse sympathieën koesterde, werd door een jeugdvriend aangegeven bij de F…Lees verder op Wikipedia