Boek
Nederlands

Tomas Nevinson : roman

Javier Marías (auteur), Arie Van der Wal (vertaler)
Een geheim agent van de Spaanse geheime dienst krijgt de opdracht om een vrouw te doden die tien jaar geleden als IRA-lid betrokken was bij aanslagen in Spanje.
Titel
Tomas Nevinson : roman
Auteur
Javier Marías
Vertaler
Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Tomás Nevinson
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022
635 p.
ISBN
9789029094931 (hardback)

Besprekingen

Een allerlaatste missie

De net overleden Javier Marías, de meest Britse onder de Spaanse schrijvers, scoort met zijn laatste boek nog een voltreffer. Een verhaal over wraak en zoveel meer.

De jongste roman van Javier Marías is meteen ook zijn laatste. Kort voor de Nederlandse vertaling van Tomas Nevinson van de persen rolde, kwam de Spaanse schrijver, een van de grootste van zijn generatie, op 11 september onverwachts aan zijn eind. Hij was 70. Zijn vijftiende en lijvigste boek is de opvolger van Berta Isla, waarmee het een tweeluik vormt. Daarin werd het verhaal verteld van een Spanjaard die tegen wil en dank door de Britse ­geheime dienst werd ingelijfd. Niet zijn be­levenissen stonden centraal, maar de twijfels en angsten van zijn vrouw Berta, die geduldig op zijn terugkeer wachtte. Deze keer krijgt de man zelf het woord.

De intrige speelt zich af in het Spanje van 1997 en 1998, toen de Baskische afscheidingsbeweging ETA nog genadeloos toesloeg en de IRA in Ulster zijn laatste aanslagen pleegde. Nevinson heeft zijn spionageverleden vaarwel gezegd en is teruggekeerd naar vrouw en kroost in Madrid, waar zijn vroegere chef hem weet te strikken v…Lees verder

Elk detail kan van belang zijn

De onlangs onverwacht overleden schrijver Javier Marías verlegt in zijn laatste boek het genre van de spionageroman op magistrale wijze. Tomas Nevinson werpt nieuw licht op dit bijzondere oeuvre.

Tomas Nevinson, zo heet de kolossale hekkensluiter van het kolossale oeuvre van Javier Marías, de Spaanse schrijver die enkele weken geleden onverwacht het leven liet. De roman telt ruim zeshonderd pagina's maar zoals te doen gebruikelijk bij Marías is de plot niet zo ingewikkeld. Verteller en hoofdpersoon is Tomas Nevinson, de echtgenoot van de Madrileense vrouw die centraal staat in Marías' vorige roman, Berta Isla. Nevinson heeft jarenlang voor de Britse geheime dienst gewerkt en keert in 1994 terug naar Madrid, waar hij met een baan op de Britse ambassade in rustiger vaarwater terechtkomt.

Maar begin 1997 krijgt hij van zijn oude baas Bertram Tupra het verzoek om in Ruán, een door Marías verzonnen provinciestad in het noordwesten van Spanje, María Magdalena Orúe O'Dea te vinden, een terroriste van de IRA die in 1987 betrokken was bij twee bloedige aanslagen van de Baskische terreurorganisatie ETA. In Ruán heeft zij …Lees verder

Javier Marías

*****

De Spaanse schrijver Javier Marías werd getipt als Nobelprijswinnaar. Hij stierf vorige maand onverwacht. Sinds zijn oerboek 'Allerzielen' had hij een onnavolgbare, zeer eigen stijl. Uitgesteld vertellen, met lange, meanderende, associatieve, beeldende en zinderende zinnen, hernemen en opnieuw formuleren. Ook in zijn vuistdikke postume spionageroman 'Tomas Nevinson' duurt het tot pagina 83 voordat duidelijk wordt wat Bertram Tupra precies wil van het hoofdpersonage. Nevinson, half-Spaans, half-Engels, is een spion. Tupra is zijn baas, of gewezen baas, bij de Britse geheime dienst. Nevinson krijgt de opdracht een vrouw te doden. Dat is het. En daar gaan de resterende 550 bladzijden over: of hij dat kan, of hij het wil, waarom hij het zou doen. Met alle overdenkingen, terzijdes en verwijzingen van dien. Net zoals Marías in 'Berta Isla', waarmee 'Tomas Nevinson' een tweeluik vormt, een vrouw een hele roman lang liet wachten tot haar man thuiskwam en onderwij…Lees verder

Een knap gecomponeerde lijvige (635 blz.) literaire misdaadroman over moraliteit en politiek. De lezer volgt het verhaal van Tomas Nevinson, werkzaam bij de geheime dienst. Het is 1997 en hij woont in Madrid. Hij krijgt de bijzondere opdracht om een oud-IRA-terroriste op te sporen en om het leven te brengen. Het boek is een reflectie op de grenzen van mogelijkheden en stelt grote vragen over moraliteit en moord. In lichtvoetige stijl en intelligent geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Javier Marías (Madrid, 1951 - Madrid, 2022) was (onder andere) schrijver, professor, vertaler en journalist. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de National Novel Prize, de Premio Nonino en de Premio Rómulo Gallegos.

Over Javier Marías

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mr. Tickle

Javier Marías Franco (Madrid, 20 september 1951 – aldaar, 11 september 2022) was een Spaans schrijver, vertaler en columnist. Met zijn trilogie Tu rostro mañana (Jouw gezicht morgen), waaraan hij vijf jaar werkte (2002-2007) kreeg hij wereldroem en zijn naam viel regelmatig als kanshebber op de Nobelprijs voor Literatuur. De Duitse criticus Marcel Reich-Ranicki noemde Marias een van de belangrijkste levende schrijvers van deze tijd. Zijn roman Los enamoramientos (De verliefden) uit 2011 was in Nederland een bestseller.

Biografie

Javier Marías kwam uit een kunstzinnige familie: zijn broers waren kunsthistoricus, musicus en kunstcriticus. Hij was de vierde van vijf zonen van de Spaanse filosoof Julian Marías (1914-2005) en de schrijfster Dolores Franco Manera (1912-1977). Zijn vader, die ten tijde van het Franco-regime republikeinse sympathieën koesterde, werd door een jeugdvriend aangegeven bij de F…Lees verder op Wikipedia