Boek
Frans

Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon

Jean-Paul Dubois (auteur)
+1
Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon
×
Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon

Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon

Genre:
Paul Hansen, opgegroeid in Toulouse als kind van een Deense vader en Franse moeder, zit in Montreal in de gevangenis. Paul vertel hoe zijn leven als een kaartenhuis instortte.
Titel
Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon
Auteur
Jean-Paul Dubois
Taal
Frans
Uitgever
[Paris]: Editions de l'Olivier, 2019
245 p.
ISBN
9782823615166 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Prix Goncourt winnaar van 2019. Dubois (geb. 1950) schreef ruim 20 boeken. In een Canadese gevangenis zit Paul Hansen zijn straf uit, later wordt duidelijk waarom. Hij deelt zijn cel met Hells Angel Patrick: ruwe bolster, blanke pit. Paul’s geliefde Winona, hun hond Nouk en zijn vader Johanes zijn dood en de herinnering aan hen houden hem wakker. Paul vertelt afwisselend over het leven in de gevangenis en het verleden. Zijn vader is van origine Deens en komt uit een vissersfamilie. Zijn moeder is Française, feministe en runt een alternatief filmhuis. Als ze ook pornografische films gaat programmeren is voor de vader, van beroep dominee, de maat vol. Paul is enig kind, meegaand en weet met moeite zijn eindexamen te halen in Toulouse. Na de scheiding vertrekt zijn vader naar Quebec waar hij dominee wordt in een mijnwerkersdorpje. Paul gaat als hij 20 is en er ontstaat een hechte vader-zoon relatie. In Montreal wordt Paul huismeester van een luxe appartementencomplex voor ouderen die hem…Lees verder

Over Jean-Paul Dubois

Jean-Paul Dubois (Toulouse, 1950) is een Frans schrijver. Dubois kreeg voor zijn roman Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon (De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier) de Prix Goncourt 2019.

Dubois heeft diverse romans geschreven en reportages voor Le Nouvel Observateur. In zijn roman Une vie française (Een Frans leven) beschrijft hij de Franse babyboomers, van het idealisme uit de jaren zestig, tot het consumentisme van de jaren negentig. Voor deze roman, die in 2004 verscheen, kreeg hij in datzelfde jaar de Prix Femina en de Prix du roman FNAC. Deze roman werd in 2005 vertaald in het Nederlands en in 2007 in het Engels.

In 1996 had Dubois al de Prix France Télévisions gekregen voor zijn roman Kennedy et moi die in 1999 werd verfilmd door Sam Karmann.

Bibliografie