Boek
Nederlands

Winterlicht : een vergeetboek

Jeroen Brouwers (auteur)

Winterlicht : een vergeetboek

De gebeurtenissen die volgen op de ontmoeting met een oudere vergeten auteur, doen een jonge lector bij een uitgeverij besluiten voor het schrijverschap te kiezen.
Titel
Winterlicht : een vergeetboek
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1984
214 p.
ISBN
90-295-0796-9

Besprekingen

In De laatste deur (De Arbeiderspers, 1984), zijn uitgebreide studie over het leven en werk van zelfmoordenaars in de Nederlandstalige literatuur, richtte Jeroen Brouwers monumentjes op ter nagedachtenis van veelal onbekende, meestal 'mislukte' en altijd ongelukkige schrijvers. Schrijvers die hun leven wijdden aan de literatuur en desondanks in de marge bleven ploeteren, voorbestemd om na luttele tijd definitief in de vergetelheid te verdwijnen. In Winterlicht, de roman die in de nasleep van de zelfmoordstudie verscheen, lijkt Brouwers de angst te willen bezweren dat hem eenzelfde lot te wachten staat. Het is het lot van Jacob Voorlandt, een oude en doorzopen schrijver, die ondanks zijn omvangrijke oeuvre van roem, succes en liefde verstoken blijft. In de geur van rottende peren en jeneverwinden leidt hij zijn vereenzaamde leven, ver van de mensen, die zich aan zijn ambities en zijn trotse schrijverschap niets gelegen laten liggen. Alleen de ikfiguur, een beginnend roman…Lees verder
In deze roman zet Brouwers (1940) zijn bekommernis om marginale auteurs - waarvan hij in "De laatste deur" de zelfmoordvariant behandelde - voort. De ik-figuur, lector van een uitgeverij (Brouwers?) ontdekt op zekere dag tussen de vele hem dagelijks toegezonden waardeloze manuscripten het typoscript van een roman met de titel 'Onverhoorde gebeden' van ene Jacob Voorlandt. Bij persoonlijke kennismaking blijkt dit geen jonge debutant, maar een al wat ouder auteur met een omvangrijk maar vergeten oeuvre. Hij is een aan jenever en sigaren verslaafde bittere cynicus wiens laatste illusie, een ontmoeting met een jeugdige bewonderaarster, op de keiharde realiteit aan diggelen valt. Onder druk van de gebeurtenissen besluit de lector zijn baan op te geven en zich geheel aan het schrijven te wijden. Een zwaar symbolische roman met vele betekenislagen die niettemin leest als een trein. Paperback-editie; vrij kleine druk.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940 – Maastricht, 11 mei 2022) was een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers was het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Vroege jeugd in Nederlands-Indië

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zij…Lees verder op Wikipedia