Schitterende ruïnes

Jess Walter (auteur), Nicolette Hoekmeijer (vertaler)
Titel
Schitterende ruïnes
Auteur
Jess Walter
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beautiful ruins
Editie
3
Uitgever
Baarn: Marmer, 2014
410 p. : ill.
ISBN
9789460681585 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het leven aapt de film na, en omgekeerd

Schitterende ruïnes is de zesde roman van Jess Walter. Toch doet de naam van deze ex-journalist van The New York Times en The Washington Post niet meteen een belletje rinkelen. Maar daar zal verandering in komen dankzij deze ingenieuze roman.

Aan lofbetuigingen geen gebrek voor dit boek, waaraan een decennium lang is gewerkt. Van Schitterende ruïnes zijn inmiddels meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. De roman stond wekenlang op nummer 1 in de New York Times bestseller list. Ook Publishers Weekly, Esquire, The Sunday Times, The Washington Post, The Guardian, The Observer en The Daily Mail bombardeerden het tot 'Boek van het jaar'. Daarenboven zijn de vertaalrechten verkocht aan 26 landen en zal het boek verfilmd worden.

Jess Walter verbindt in de roman het landelijke Italië van 1962 met de dubieuze filmwereld van Hollywood anno 2012. De (fictieve) actrice Dee Moray wordt in 1962 handig weggemanoeuvreerd van de filmset in Rome waar de (echte) film Cleopatra wordt opgenomen, naar het spreekwoordelijke hol van Pluto. Pasquale Tursi vangt haar daar op en valt voor haar. Hij is de eigenaar van Hotel Redelijk Uitzicht in het dorpje Porto Vergogna - letterlijk de haven van de schaamte.

Dodelijk ziek

De op…Lees verder

Het leven is als een ruïne

Met Schitterende ruïnes schreef Jess Walter een spectaculaire en meeslepende roman over Hollywood, beroemd zijn en het verglijden van de tijd. 'We zijn allemaal de ster van onze zorgvuldig geconstrueerde filmproductie.'

Kathy Mathys

Veertien jaar lang dacht de Amerikaanse schrijver Jess Walter dat hijSchitterende ruïnes nooit zou kunnen afronden. Hij strandde veelvuldig, schreef tussendoor andere boeken. En toch liet het verhaal hem niet los en keerde hij steeds terug naar zijn personages. Nu is hij blij dat hij de tijd heeft genomen.

' Schitterende ruïnes begon met een beeld, een visioen haast. Ik was net getrouwd met een Italiaanse, en we reisden naar Italië. De schoonheid van het land overweldigde me. Dat was in 1997 en, behalve in Brussel en Barcelona, waar ik een opdracht had als journalist, was ik nooit buiten Amerika geweest. Ik groeide op in een arbeidersfamilie en we gingen niet op reis. Het is een cliché, ik weet het: ik was de Amerikaan die verliefd wordt op het eten en het landschap van Italië. Met de trein trokken we naar de Cinque Terre. Toen we aankwamen, regende het, maar de volgende ochtend gooide ik de luiken open en straalde de zon. Het was net een schilderij. Toen i…Lees verder

DE TAND DES TIJDS

Vijftien jaar lang polijstte de Amerikaanse auteur Jess Walter zijn roman Schitterende ruïnes . Het resultaat is een loepzuivere literaire diamant over de verwoestende werking van de onverbiddelijke tijd.

April 1962. Een motorboot legt aan in het vissershaventje van het onooglijke Noord-Italiaanse dorp Porto Vergogna, of 'Haven van de Schande'. Aan boord is de knappe Amerikaanse actrice Dee Moray. Ze neemt haar intrek in het ietwat vervallen hotel 'Redelijk Uitzicht' en vertelt aan de dromerige jonge hoteleigenaar Pasquale Tursi dat ze de opnames van de film Cleopatra in Rome vroegtijdig moest verlaten omdat ze maagkanker heeft. In afwachting van haar overbrenging naar een ziekenhuis in Zwitserland heeft haar producer Michael Deane haar voor een paar dagen naar Porto Vergogna gestuurd. Als niemand Moray komt ophalen, besluit Pasquale om Deane in Rome te gaan opzoeken. Op de immense filmset van het inmiddels totaal uit de klauwen gelopen massaspektakel ontmoet hij de acteur Richard Burton, een man die sneller flessen whisky soldaat maakt dan zijn schaduw.

Hollywood, vijftig jaar later. Claire Silver, de knappe assistente van de bejaarde Michael Deane, ontvangt elke vrijdag …Lees verder

De Amerikaanse schrijver (1965) deed vijftien jaar over het schrijven van deze tragikomische liefdesroman waarin een stoet van personages, plaatsen, tijden en verhalen de revue passeert. Het boek is wereldwijd een groot succes met 10 miljoen verkochte exemplaren. De rode draad in het verhaal is de liefdesgeschiedenis van een dromerige Italiaan (met blauwe ogen), en een Amerikaanse filmster die elkaar in 1962 onder tragische omstandigheden ontmoeten in een Italiaans vissersplaatsje, waarna hun wegen uiteengaan. Pas na vijftig jaar zien zij elkaar weer en dan blijkt dat de tijd hun liefde niet heeft uitgeblust. Het boek speelt zich voor een groot deel af in Hollywood, wat aanleiding geeft tot veel satire en hilariteit. Walter steekt de draak met de commercie en de nepgevoelens van het Amerikaanse witte doek. Tegelijk ontroert hij met echte emoties en verlangens. Ondanks de vele plotlijnen (die allemaal bij elkaar komen) hapert het verhaal nergens. Hier is duidelijk een vakman aan het we…Lees verder