Boek
Nederlands

Kukel

Joke Van Leeuwen (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kukel heet eigenlijk Josofus, maar niemand gebruikt die naam ooit, zelf zijn zeven beroemde zingende zussen niet. Kukel kan absoluut niet zingen, is een onhandige sloddervos, en lijkt verder niet op zijn zussen. Zijn eenzaamheid is groot en het enige wat hem overeind houdt zijn z'n dromen. Een deel van Kukels droom wordt waar en hij beleeft de tijd van zijn leven!
Titel
Kukel
Auteur
Joke Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1998
152 p. : ill.
ISBN
9789021473321 (hardback)

Besprekingen

Kukel, eigenlijk heet hij Josofus, heeft zeven zussen, die prachtig kunnen zingen. Hij mag nooit meezingen, want hij zingt vals. Ze hebben het altijd druk en Kukel is veel alleen. Hij heeft een levendige fantasie en schept zich een eigen droomwereld. Zo geeft hij zichzelf, als cadeau, aan de koningin en hoopt, dat hij haar kind mag worden, want dan is hij een prins en niet meer eenzaam. Veel van zijn droom komt uit, maar voordat het zo ver is, gebeurt er héél veel, want Kukel is nogal chaotisch bezig. Het verhaal is met veel vaart geschreven in een taal die bijzonder speels is met allerlei leuke vondsten. Toch gaat achter alle hilariteit medelijden schuil met het eenzame jongetje en de eenzame koningin, die toch altijd over 'Wij' moet spreken. De nette taal van de koningin, die als spraakgebrek overkomt, is grappig. De zwartwitte tekeningen die aansluiten op de fantasieën van Kukel, zijn functioneel, maar niet mooi. Een sprankelend en ontroerend boek voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. Wi…Lees verder

Over Joke Van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia