Dvd
Engels

Downton Abbey. Seizoen 4, Deel 1

Julian Fellowes (scenarist), John Lunn (componist), Hugh Bonneville (acteur)

Besprekingen

Eerste deel van seizoen 4 (2013) van de Britse kostuumserie, geschreven door Julian Fellowes (Gosford Park) met in de hoofdrollen Maggie Smith, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton en Michelle Dockery. De serie volgt de wederwaardigheden van de adellijke familie Crawley en hun vele bedienden op het imposante (fictieve) landgoed 'Downton Abbey'. Dit seizoen begint in februari 1922, zes maanden na de tragische dood van erfgenaam Matthew Crawley. Zijn weduwe Lady Mary heeft moeite haar leven weer op te pakken en moet hun zoontje alleen opvoeden. Ook verkeert de familie door de successierechten in financiële problemen. Zowel bij de familie als bij het personeel zien we nieuwe personages, waaronder de zwarte jazzmusicus Jack Ross (Gary Carr). Corinne van Duin (Volkskrant 2-11-'13): '(...) Downton is een soort soap in een prachtige setting. Wie van een fijn potje escapisme houdt, met veel snobby butlers, Engelse gazons en een flinke dosis geaffecteerde Engelse adel, compleet…Lees verder

Over Julian Fellowes

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Mingle MediaTV

Julian Alexander Kitchener-Fellowes, Baron Fellowes van West Stafford (Caïro, 17 augustus 1949), beter bekend als Julian Fellowes, is een Engels acteur, schrijver, regisseur en scenarioschrijver.

Achtergrond

Julian Fellowes is geboren in Caïro, Egypte als de jongste zoon van Olwen en Peregrine Edward Launcelot Fellowes, een diplomaat en Arabist die Haile Selassie terug op de troon kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fellowes' vader verliet later de Foreign Office om te gaan werken bij de Royal Dutch Shell. Van 1960 tot 1962 was hij hoofd van Shell in Nigeria. Zijn vrouw en zoons voegden zich daar bij hem. Na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwde Peregrine Fellowes in 1982 met Lady Maureen Thérèse Josephine Noel, de dochter van de 4de Graaf van Gainsborough en de weduwe van de 15de Lord Dormer. Peregrine Fellowes stierf op 15 augustus 1999, Lady Maureen op 25 november 2009.

EducatieLees verder op Wikipedia

Suggesties