Besprekingen

Schrijven met een Congolese blik

Het was aanvankelijk niet haar bedoeling, maar toch is het ervan gekomen. Lieve Joris schreef nog een laatste boek over Congo. In De hoogvlaktes beschrijft ze haar trektocht door de bergen en valleien van Oost-Congo, een no go zone waar doorgaans geen blanke passeert.

"Dit is mijn laatste Congoboek", vertelde Lieve Joris me in het najaar van 2006. Ze had toen net Het uur van de rebellen klaar. Een boek dat ze voor een keer niet in de ik-persoon had geschreven en waarmee ze de lezer door het hoofd van rebellencommandant Assani leidde, een personage dat voor driekwart echt bestaat en voor het overige gebaseerd is op elementen van andere levende personen. Voor wie de opeenvolgende oorlogen in Congo - 5,4 miljoen doden - wil begrijpen, is Het uur een bijzonder verhelderend boek. Het is ook een moedig werk, want het kwam op een moment dat de westerse wereld - en zeker ook Nederland, waar Lieve Joris woont - vooral bezig was met de oorlog in Irak, terreurdreigingen, moorden als die…Lees verder

De wereld begint in Uvira

Lieve Joris maakte een voettocht door oostelijk Congo, een geïsoleerde streek waar de oorlog nooit veraf is.

Lieve Joris komt op plekken waarover weinig anderen verslag uitbrengen. In haar jongste boek, De hoogvlaktes, is dat het hoogplateau in de Congolese provincie Zuid-Kivu. Vandaar trekt ze te voet naar het stadje Uvira aan de noordpunt van het Tanganyikameer, in vogelvlucht iets minder dan honderd kilometer.

Dat was altijd al een bijzondere, erg geïsoleerde streek. Enig centraal bestuur kon er zich nooit echt laten gelden, noch de Belgische kolonisator, noch de regering in Kinshasa, dik 1500 kilometer verderop. De interesse voor het gebied was ook nooit vreselijk groot. De regio grenst aan Burundi, Rwanda ligt vlakbij en zuidwaarts over het meer ligt Tanzania. Het is een streek die altijd bekendstond als rebellengebied.

Dat verbeterde er niet op toen het regime van dictator Mobutu in 1997 in elkaar stortte en de regio geregeld doortrekkende legers te verduren kreeg. Sindsdien zijn de mensen er meer dan ooit op zichzelf aangewezen, ook om af te rekenen met ongeregelde mili…Lees verder

Voor de laatste keer terug naar Congo

In 'De Hoogvlaktes' neemt reisjournaliste Lieve Joris ons mee naar het Oosten van Congo. Ze geeft ons een beklijvend beeld van het Afrikaanse leven zoals het is.

«Het is mijn laatste boek over Congo», zegt Lieve Joris. Ze heeft inderdaad al een staat van dienst in het land. Ze brak eind jaren '80 door met 'Terug naar Congo' om na heel wat omzwervingen met 'Het uur van de rebellen' uit 2006 opnieuw te belanden in onze oud-kolonie. Vier jaar reizen, met nu een derde boek als resultaat.

In tegenstelling tot 'Het uur van de rebellen', waar ze in de huid kruipt van een rebellencommandant, schrijft ze opnieuw vanuit haar persoonlijke ervaring, in de ik-persoon. We volgen haar in haar voettocht door de hoogvlaktes in Oost-Congo, een van de meest geïsoleerde gebieden van het land. Een wereld van geloof en bijgeloof, van warme Afrikaanse gastvrijheid, maar evengoed van xenofobie tussen de verschillende stammen gaat voor ons open.

Door ontzagwekkende landschappen trekt ze vanuit Minembwe, een onooglijk dorpje op de hoogvlakte, richting Uvira, de stad in het dal, aan het Tanganyikameer. Onderweg worden er marktjes aangedaan, ze slaapt bij …Lees verder

De Belgische Lieve Joris heeft al diverse publicaties over haar reizen in Afrika en Azië op haar naam staan. Ook over Congo publiceerde zij eerder, maar nu is haar verhaal over een reis door de oostelijke hoogvlakten van Congo verschenen. Te voet trok zij 90 km door dit gebied van Minembwe naar Uvira, gelegen aan het Tanganyikameer. Dit gebeurde onder begeleiding van een gids, die werd toegewezen door een kolonel die daar min of meer de touwtjes in handen heeft. Onderweg ontmoette ze vele Congolezen en logeerde in hutten en scholen in deze afgelegen en primitieve streek waar weinig blanken komen. Daarnaast bezocht ze verschillende kerken, waar het geloof op een uitbundige manier beleden wordt. Dit confronteerde haar met haar eigen katholieke achtergrond in Vlaanderen. Tijdens het onderzoek voor dit boek bezocht ze een pater die in deze regio heeft gereisd en van hem kreeg zij kleurenfoto’s die op de uitvouwbare omslagen zijn afgedrukt. Daarnaast is haar reisreportage aangevuld met twe…Lees verder

Over Lieve Joris

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Godelieve "Lieve" Elisabeth Achiel Micheline Joris (Neerpelt, 14 juni 1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen.

Lieve Joris werd geboren als vijfde in een gezin van negen. Haar vader werkte bij de belastingdienst en bracht het door middel van avondstudie tot belastingontvanger, haar moeder was een molenaarsdochter.

Na de kostschool studeerde Joris een jaar psychologie in Leuven en vertrok daarna naar Amerika om als au pair te werken en rond te reizen. In 1975 ging ze naar Nederland, waar ze de School voor de Journalistiek in Utrecht volgde. Ze vestigde zich in Amsterdam en ging na haar studie schrijven voor de Haagse Post, NRC en het maandblad Avenue. Nadat ze tien jaar voor de Haagse Post had gewerkt, begon ze naast artikelen ook boeken te schrijven. In 1986 debuteerde ze met De Golf. Haar werk is journalistiek en literair.

Joris heeft veel gereisd door landen waar de situatie vaak niet ongevaarlijk was en heeft haar belevenissen beschrev…Lees verder op Wikipedia