Boek
Nederlands

Mijn Afrikaanse telefooncel

Lieve Joris (auteur)

Mijn Afrikaanse telefooncel

Titel
Mijn Afrikaanse telefooncel
Auteur
Lieve Joris
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Augustus, © 2010
157 p.
ISBN
9789045704524 (paperback)

Besprekingen

Overleven in het puin

Lieve Joris had nog wat oude reisverhalen over Afrika en Oost-Europa in de la liggen. Ze bracht ze samen in een aangrijpende bundel observaties over menselijke vindingrijkheid.

De Oost-Europese verhalen weerspiegelen een scherp besef van verval en uitzichtloosheid

Voor wie er mocht aan twijfelen: Lieve Joris bracht het wel degelijk tot beschermengel van de publieke telefooncel die Bina Keita uitbaat in het Malinese Kokry, zoals ze vertelt in haar nieuwe boek Mijn Afrikaanse telefooncel. Het bewijs daarvan staat voorop het boek: een foto van die cel, met het keurige, met sjabloonletters geschilderde opschrift 'cabine téléfonique Lieve'.

Het boek bundelt reisverhalen die Joris in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw schreef, over Mali, Congo, Tanzania, Senegal, Egypte, Polen en Hongarije. Ze lijken bijproducten te zijn van de reportageboeken die Joris eerder publiceerde over Afrika, het Midden-Oosten en het Oost-Europa van rond de tijd dat de Muur viel.

Om een of andere reden vonden deze verhalen geen plaats in die boeken, maar dat wil niet zeggen dat ze het verdienden om in een la te verkommeren. Ze bieden een mooie staalkaart …Lees verder

De bekende schrijfster en publicist Lieve Joris bundelde in dit boekje een aantal van haar columns, die ze maakte in de jaren '80 en '90 en publiceerde in Haagse Post, NRC, Quantara en Lettre Internationale. Ze voegde er enkele ongepubliceerde verhalen uit de dezelfde periode aan toe. De meeste van deze tien reisverhalen spelen zich af in Afrika, de rest in het Midden-Oosten en in Oost-Europa. Het gaat om haar ontmoetingen met mensen ter plaatse, ze observeert hen en vertelt op de bekende haar aansprekende manier over hun leven aldaar. Zo verhaalt ze o.m. over de gehandicapte Bina als hoofd van een postkantoor in Mali, Pépé in Kisangani in Congo, Mister Jacob op het eiland Pemba bij Zanzibar, het pension van madame Taher in Cairo, kerstmis in Syrië, met Kapuscinski in Warschau en Gdansk, de Poolse boerderij van Pjotr en Hania en over het leven in het Hongaarse dorp Tiszabo. Alle verhalen zijn van een datum voorzien. Zo geven ze een indruk van het recente verleden toen m.n. Oost-Europa…Lees verder

Over Lieve Joris

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Godelieve "Lieve" Elisabeth Achiel Micheline Joris (Neerpelt, 14 juni 1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen.

Lieve Joris werd geboren als vijfde in een gezin van negen. Haar vader werkte bij de belastingdienst en bracht het door middel van avondstudie tot belastingontvanger, haar moeder was een molenaarsdochter.

Na de kostschool studeerde Joris een jaar psychologie in Leuven en vertrok daarna naar Amerika om als au pair te werken en rond te reizen. In 1975 ging ze naar Nederland, waar ze de School voor de Journalistiek in Utrecht volgde. Ze vestigde zich in Amsterdam en ging na haar studie schrijven voor de Haagse Post, NRC en het maandblad Avenue. Nadat ze tien jaar voor de Haagse Post had gewerkt, begon ze naast artikelen ook boeken te schrijven. In 1986 debuteerde ze met De Golf. Haar werk is journalistiek en literair.

Joris heeft veel gereisd door landen waar de situatie vaak niet ongevaarlijk was en heeft haar belevenissen beschrev…Lees verder op Wikipedia