Als een broer met zijn twee zussen ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van hun moeder een feest wil organiseren, doet dit plan spoken uit het verleden tevoorschijn komen.
Onderwerp
Familie, Herinneringen
Titel
Aurora
Auteur
Luis Landero
Vertaler
Arie Van der Wal Eugenie Schoolderman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Lluvia fina
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, copyright 2021
239 p.
ISBN
9789028450646 (paperback)

Besprekingen

Al die kleine en oude schulden

Zondagskind Gabriel vat het plan op een groot diner voor zijn moeders tachtigste verjaardag te organiseren. Zijn vrouw Aurora, die maar al te goed weet hoe haar schoonfamilie in elkaar zit, probeert hem van dat voornemen af te brengen.

Het is als Festen - maar dan zonder feestje. In de Deense film van Thomas Vinterberg uit 1998 ontspoort een familiefeest ter gelegenheid van de zestigjarige verjaardag van de patriarch volledig als gevolg van de geheimen uit het verleden waarvan alle familieleden hun eigen lezing hebben. In Aurora van de Spaanse schrijver Luis Landero (1948) leidt alleen al het voornemen om de tachtigste verjaardag van de matriarch met een familiediner luister bij te zetten tot een implosie, met even kleinzielige als zwaarwegende details als wie er vroeger in tijden van armoede de laatste broodkorstjes toebedeeld kreeg.

Het was een berichtje in de krant, zo vertelde Landero, dat de aanleiding vormde voor het "plotseling ontkiemen van een verhaal dat ergens diep weggestopt in mijn irrationele geheugen aanwezig was (...) tenslotte kennen we allemaal maar al te goed dat emotionele labyrint dat familie heet". De aard van dat berichtje wordt pas duidelijk in de laatste regels van zijn negende rom…Lees verder

Verdwaald op de weg naar geluk

Aurora is een ingenieus geconstrueerde roman over leugen en waarheid, over de kracht van woorden en de onbetrouwbaarheid van herinneringen.

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, maar elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier, wist Tolstoj al. Die ellende is een goudmijn voor een romancier. Luis Landero zoomde in op de leden van een disfunctionele familie en wist uit hun rampspoed een meesterlijke roman te distilleren. Aurora werd door verschillende Spaanse kranten uitgeroepen tot beste boek van 2019.

De schrijver laat alle leden van een Madrileens middenklassengezin om de beurt hun hart uitstorten. Bij Aurora vinden de personages een luisterend oor. Alle verwikkelingen van deze geschiedenis, 'die onschuldig en zelfs feestelijk begon maar in een puinhoop en een ramp is geëindigd', worden toevertrouwd aan deze zachtmoedige vrouw, want haar aangeboren goedheid maakt haar tot de ideale vertrouwelinge.

De narigheid begint wanneer Aurora's man Gabriel op het onzalige idee komt een feest te organiseren voor de tachtigste verjaardag van zijn moeder. Het lijkt hem de ideale gelegenheid om ie…Lees verder

Claustrofobische roman over oud familiezeer

Moeder wordt 80 jaar en dat is reden voor een feestje. Tenminste, dat vindt zoon Gabriel. Zijn twee zussen Sonia en Andrea staan niet te trappelen. Er is te veel oud zeer.

Gabriels vrouw Aurora weet daar alles van. Sinds jaar en dag is zij de vertrouwenspersoon van haar schoonfamilie. Het geklaag, de jaloezie, de onderlinge verwijten: zij hoort het allemaal begripvol aan, stelt af en toe een goede vraag en komt tot de conclusie dat elk van de leden van haar schoonfamilie bezig is 'het verleden opnieuw uit te vinden en een geschiedenis op maat te construeren'.

Dit inzicht heeft zijn weerslag op het beeld van haar man dat ze in haar hoofd heeft zitten. Klopt dat wel? Is Gabriel de man voor wie ze hem altijd heeft gehouden? Luisterend oor Aurora kan zelf bij niemand terecht met haar vermoedens, verwijten en verdriet. Het verhaal over je eigen misère niet kwijt kunnen, dat is misschien nog wel erger dan de misère zelf, zo suggereert Luis Landero subtiel in z…Lees verder

LUIS LANDERO Aurora

*****

Sonia, Andrea en Gabriel, twee zussen en een broer, vinden altijd een welwillend oor bij Aurora, de vrouw van Gabriel. Ook hun moeder, voor wie Gabriel een feest wil geven omdat ze 80 wordt, meldt zich met enige regelmaat bij Aurora. Eindeloos en obsessief herhalen de drie hun tegenstrijdige lezingen van wat er in hun jeugd allemaal is misgegaan. Sonia werd door haar moeder uitgeleverd aan de twintig jaar oudere Horacio, met wie ze op haar vijftiende moest trouwen. Andrea voelt zich miskend en niet gezien. Gabriel is moeders lieveling. Hij studeerde filosofie en lijdt onder de minachting van zijn zussen. Luis Landero’s verteltechniek is ingenieus. Het verhaal bestaat hoofdzakelijk uit dialogen van wat de gezinsleden aan elkaar en aan Aurora vertellen, in berichtjes heen en weer sturen en op haar voicemail inspreken, dus het is soms opletten wie tegen wie praat. Maar dat versterkt juist, soms op geestige wijze, het oeverloze en kinderachtige van hun klaagzangen…Lees verder

Luis Landero (1948) heeft een reputatie hoog te houden als een rasverteller die ook over het vertellen zelf veel te vertellen heeft. Dat blijkt meteen al in de eerste zin van deze roman, die ons waarschuwt dat verhalen niet onschuldig zijn. De rest van de roman is een schrijnende illustratie van deze uitspraak. Twee zussen (Sonia en Andrea) en een broer (Gabriel) vertellen Aurora (de echtgenote van Gabriel) altijd wat hen op het hart ligt. Zij is hun vertrouwenspersoon en kent als geen ander de geschiedenis van de familie van haar man en zijn twee zussen. Zij weet daarom dat het geen goed idee van Gabriel is om een feest te organiseren ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van hun moeder, een kille vrouw die het gezin met ijzeren hand regeerde na de dood van haar man. Aurora’s vrees blijkt meer dan gegrond. Er komt niet alleen veel oud zeer naar boven, ook worden er gruwelijkheden onthuld die nog niet bekend waren. De gevolgen zijn verschrikkelijk, met name voor Aurora. Een sin…Lees verder

Eindeloos klagen bij Aurora

Luis Landero schrijft een geestige klaagzang, met een wel wat vette plot.

Sonia, Andrea en Gabriel, twee zussen en een broer, vinden altijd een welwillend oor bij Aurora, de vrouw van Gabriel. Ook hun moeder, voor wie Gabriel een feest wil geven omdat ze 80 wordt, meldt zich met enige regelmaat bij Aurora. Aurora is de titel van deze nieuwe roman van de Spaanse schrijver Luis Landero.

Eindeloos en obsessief herhalen de drie hun tegenstrijdige lezingen van wat er in hun jeugd allemaal is misgegaan. Sonia werd door haar moeder uitgeleverd aan de twintig jaar oudere Horacio, met wie ze trouwde op haar vijftiende. Andrea voelt zich miskend en niet gezien. Gabriel is moeders lieveling. Hij studeerde filosofie en lijdt onder de minachting van zijn zussen.

Ingenieus is Landero's verteltechniek. Het verhaal bestaat hoofdzakelijk uit dialogen van wat de gezinsleden aan elkaar en aan Aurora vertellen, appen, inspreken op haar voicemail, dus het is soms opletten wie tegen wie praat. Maar dat versterkt juist, soms op geestige wijze, het oeverloze en ki…Lees verder