Boek
Nederlands

Cinder

Marissa Meyer (auteur)
+1
Cinder
×
Cinder Cinder
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
Cinder
Auteur
Marissa Meyer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cinder
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012
434 p. : ill.
ISBN
9789022327999 (paperback)

Besprekingen

Cinder is een cyborg: deels mens, deels robot. Op jonge leeftijd verloor ze haar ouders bij een ongeluk en raakte zelf zwaargewond. Althans, dat is haar verteld: ze herinnert zich niets van haar leven voor de operatie. Inmiddels woont Cinder in New Beijng, samen met haar gemene voogdes Adri en diens dochters Pearl en Peony. Ze verdient de kost als monteur. Op een dag komt er een jongen naar haar marktkraam en vraagt of ze zijn kapotte androïde kan repareren. Het is Kai, de prins van het Oosterse Keizerrijk, die binnenkort een bal geeft waar Cinders zusjes wel naartoe mogen en zij niet.
Klinkt bekend, niet? Marissa Meyer nam inderdaad het verhaal van Assepoester als uitgangspunt voor haar debuutroman Cinder, het eerste deel in een reeks sciencefictionromans die elk gebaseerd zijn op een bekend sprookje. Dit voorjaar verschijnt Scarlet (Roodkapje) en ook bewerkingen van Rapunzel en Sneeuwwitje zijn aangekondigd.
De serie, getiteld ‘Lunar Chronicles’, beschrijft…Lees verder
Losjes gebaseerd op het sprookje van Assepoester. Alleen is Assepoester in dit verhaal een cyborg die Cinder heet. Cinder is een tienermeisje met een mysterieus verleden dat bij haar stiefmoeder en -zussen woont en werkt als monteur in de hoofdstad van het Oosterse keizerrijk. Het keizerrijk wordt geteisterd door een dodelijke ziekte en staat op de rand van een oorlog met de Lunars, een volk met magische gaven dat op de maan woont. Tijdens haar werk als monteur ontmoet Cinder toevallig de knappe prins Kai en het klikt tussen hen, maar Kai weet natuurlijk niet dat Cinder een cyborg is. Wanneer Cinders zusje de pest oploopt, komt Cinder meer te weten over haar verleden. Ze blijkt de enige te zijn die de toekomst van de aarde kan veiligstellen. Eerste deel is van de serie De Lunar-chronicles en het debuut van Marissa Meyer; het werd meteen een bestseller. Het leest erg vlot, is spannend en bevat een aantal originele ideeën, zoals het idee om van Assepoester een cyborg te maken. De bladsp…Lees verder

Cinder

Cinder werd als kind geadopteerd. Haar adoptievader Adri is zeven jaar geleden gestorven. Sindsdien woont Cinder, samen met haar androïde Iko, bij haar stiefmoeder en twee stiefzusjes Pearl en Peony. Cinder is een cyborg en haar stiefmoeder heeft haar nooit als een eigen dochter gezien. Ze behandelt Cinder dan ook als een stuk vuil. Cinder moet in het huis alle taken opknappen. Daarnaast  werkt ze als monteur op de plaatselijke markt. Cinder staat gekend om haar talent als reparateur/ monteur. Ze is de enige kostwinner in huis en dat vrijwaart haar plaatsje binnen het gezin.
Op een dag komt prins Kai, incognito, naar haar winkeltje op de markt. Hij heeft gehoord dat zij de beste reparateur is in de verre omstreken. Prins Kai's androïde Naïnsa is al geruime tijd stuk. Het is een heel oud model maar heeft een heel emotionele waarde voor de prins.
Al een tijd verspreidt zich op Aarde de dodelijke ziekte, De Pest. Ook de vader van prins Kai wordt erdoor geveld. Wanneer de koni…Lees verder