Boek
Nederlands

De nieuwe Sint

Mathilde Stein (auteur), Martijn van der Linden (illustrator)
Sinterklaas krijgt per brief te horen dat hij te oud is om te werken. De nieuwe sint laat de pieten wel heel hard werken. Klopt dat wel? Prentenboek in oblong met kleurenillustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De nieuwe Sint
Auteur
Mathilde Stein
Illustrator
Martijn van der Linden
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2010
[34] p. : ill.
ISBN
9789025747848 (hardback)

Besprekingen

Sint wordt met pensioen gestuurd, een Nieuwe Sint komt alles commercieel aantrekkelijk maken. De Pieten vinden het vreselijk. Dan ontdekt Piet Mateo dat de Nieuwe Sint een gezochte boef is. Origineel sinterklaasverhaal dat de doelgroep zeker zal aanspreken. De uitgebreide voorleestekst staat in duidelijke zwarte letters tussen de illustraties. Deze zijn in collagetechniek uitgevoerd op een witte achtergrond. Sommige illustraties zijn groot en omvatten beide pagina's, andere zijn klein en staan verdeeld over de pagina. Oblong formaat prentenboek in harde kaft met kleurige, bij het verhaal passende, illustraties op voor- en achterkant. Een verzorgde uitgave, waarbij tekst en illustraties elkaar goed aanvullen. Een feest om voor te lezen en samen te bekijken in de kleuterleeftijd. Vanaf ca. 4 jaar.

De nieuwe Sint

Hoewel de Sint natuurlijk gewend is brieven te ontvangen, moet hij van deze toch wel even slikken: de Bond van Vijf December laat hem weten dat hij met pensioen moet en onmiddellijk vervangen wordt. De nieuwe Sint breekt radicaal met het verleden: het paard, de pietenkleedkamer en de bakkerij vliegen eruit. Voor de Pieten wordt het zwaar en vreugdeloos werken aan de lopende band. En in Nederland zal het wel even schrikken zijn van het nieuwe economische model: vanaf nu zullen kinderen moeten betalen voor cadeautjes van de Sint. Op weg naar Nederland enteren de ‘oude’ Sint en zijn hoofdpiet het schip en bij aankomst leveren ze de boef uit.
Een origineel verhaal over de Sint is het zeker. Met aardig wat humor, ook door de illustraties. Maar tegelijk blijft het wel een simpel verhaaltje.

Suggesties