Boek
Nederlands

Een echte man : roman

Mohamed Mbougar Sarr (auteur), Jelle Noorman (vertaler)
Een jonge literatuurdocent in Senegal raakt geobsedeerd door een viraal filmpje waarin te zien is hoe een vermeende homoseksuele man wordt opgegraven. De zoektocht van de docent naar het leven van deze man heeft ingrijpende gevolgen voor zijn eigen leven.
Titel
Een echte man : roman
Auteur
Mohamed Mbougar Sarr 1990-
Vertaler
Jelle Noorman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
De purs hommes
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2023
188 p.
ISBN
9789025475062 (paperback)

Besprekingen

Recensie. -Het grootste taboe in Senegal

Kun je je in homofoob Senegal weren tegen de kracht van het gerucht? Daarover gaat het in deze roman van literaire sensatie Mohamed Mbougar Sarr. Maarten Moll

Een echte man is de tweede vertaalde roman van de in Senegal geboren en in Parijs woonachtige schrijver Mohamed Mbougar Sarr. In 2021 brak Sarr op verpletterende wijze door met De diepst verborgen herinnering van de mens. In die met de prestigieuze Prix Goncourt bekroonde roman gaat het over een mysterieus boek, een al even geheimzinnige, verdwenen schrijver, en een jonge schrijver die alles wil weten van die schrijver en dat boek. Ook hier werd de roman, Sarrs vierde was het, enthousiast onthaald.

Nu brengt de Nederlandse uitgever De purs hommes (2018) uit, de derde roman van Sarr die zich afspeelt in Senegal. In Een echte man draait het, kort gezegd, om homofobie.

Hoofdpersoon is de jonge universitaire literatuurdocent Ndéné Gueye, die op een dag een schokkend, viraal gaand filmpje ziet over een man die uit zijn graf op een islamitische begraafplaats wordt gehaald. Er wordt beweerd dat de man een góór-jigéen was, een homoseksueel. …Lees verder

Als je landgenoten je liever lynchen

De Prix Goncourt-winnaar Mohamed Mbougar Sarr nam destijds een groot, persoonlijk risico met zijn roman over homofobie.

Toen Mohamed Mbougar Sarr in 2021 de Prix Goncourt in de wacht sleepte, waren de superlatieven niet van de lucht. De 31-jarige Senegalees, bij de jongste laureaten ooit, was een van de schaarse zwarte winnaars en de allereerste auteur uit Sub-Saharisch Afrika. De bekroning gaf de nationale trots van zijn geboorteland een boost, tot zijn landgenoten erachter kwamen dat de schrijver behalve De diepst verborgen herinnering van de mens ook nog een heel ander soort roman op zijn naam had staan. Een echte man was drie jaar eerder verschenen en ging over homofobie, een onderwerp dat bijzonder gevoelig ligt in een overwegend islamitisch land als Senegal.

Daar brak dan ook prompt de pleuris uit. Er ontbrandde een fikse polemiek, aangezwengeld door religieus conservatisme en antiwesters ressentiment. De gelauwerde werd ervan beschuldigd homoseksualiteit te promoten en de nationale waarden te ondergraven. De bekroning werd plots gezien als een anti-Senegalees gebaar…Lees verder

Recensie Een echte man -Ook dit is een echte Sarr

Het ongelooflijke talent van Mohamed Mbougar Sarr blijkt al uit het nu vertaalde Een echte man, over de benarde positie van lhbti'ers in Senegal.

Een jonge schrijver breekt plotseling door met een roman die zelfs door de nukkigste critici als magistraal wordt bestempeld. Mohamed Mbougar Sarr gebeurde het in 2021 met De diepst verborgen herinnering van de mens. De roman van de Senegalese auteur werd bejubeld als de redding van de hedendaagse literatuur, bekroond met de Prix Goncourt en vertaald in tientallen landen. En overal daalde lof neer op dat 'uitzonderlijke', 'duizelingwekkende', 'zinderende', 'virtuoze' boek.

Gewoontegetrouw besluiten buitenlandse uitgevers dan op de golven van het succes met enige vaart eerder werk van de auteur in vertaling te publiceren. Het is een begrijpelijke maar gevaarlijke strategie. Critici hebben bij zo'n tweede boek meestal hun nukkigheid hervonden, die ze met plezier in hun kolommen vieren. Zo'n vroeger werk dat eerder niet belangrijk werd gevonden, kan ook werkelijk teleurstellen en de indruk geven dat die ene grote roman inderdaad een toevalstreffer was.

Maar toe…Lees verder

Verboden liefde

De Senegalese auteur Mohamed Mbougar Sarr klaagt de homofobie in zijn thuisland aan. Een echte man blijkt ook voor ons een spiegel.

‘Heb je dat filmpje gezien?’

Ndéné is nog doezelig van de seks en zou liever gaan slapen, maar hoe kan hij Rama, die net zijn lusten zo grondig bevredigde, iets weigeren? Op het schermpje is een opgehitste meute te zien die richting een kerkhof trekt. Twee mannen, gewapend met scheppen en luidkeels aangemoedigd door omstanders, beginnen er te graven en minuten later trekken ze een lichaam omhoog. De lijkwade scheurt, het lichaam wordt bedolven onder fluimen en wordt buiten de kerkhofmuur gedumpt.

Ndéné haalt de schouders op. Ja, grafschennis is erg, maar het lichaam was duidelijk een ‘góor-jigéen’, een homoseksueel in het Wolof. Volgens de islam horen zulke onreine lijken niet thuis in gewijde grond. We zijn tenslotte in Senegal, en hoewel Dakar een moderne stad prob…Lees verder

Een aangrijpende roman over homoseksualiteit, discriminatie en taboes in Senegal, Afrika. Een jonge, gedesillusioneerde literatuurdocent ziet een filmpje dat viraal is gegaan. Daarin is te zien hoe een menigte het lijk van een man uit zijn graf trekt en van de begraafplaats wegsleept. Hij raakt gaandeweg geobsedeerd door dit filmpje. Wie is die man? Waarom hebben ze zijn lichaam opgegraven? Er is maar één antwoord mogelijk: hij was een ‘man-vrouw’, in andere woorden, een homoseksueel. Zijn zoektocht naar het leven van de overledene heeft ingrijpende gevolgen voor zijn eigen leven, op de universiteit waar hij werkt maar ook binnen zijn familie. Indringend en intelligent geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 1990) is een Senegalese schrijver en prozaïst. In 2021 won hij de prestigieuze Prix Goncourt voor zijn roman 'De diepst verborgen herinnering van de mens’. De roman won tevens de Prix Transfuge en de Prix Hennessy du livre.

Over Mohamed Mbougar Sarr

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 20 juni 1990) is een Franstalige romanschrijver uit Senegal. In 2021 won hij de Prix Goncourt voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes.

Biografie

Familie en opleiding

Sarr is de zoon van een arts en groeide op in een groot Sérères-gezin in Diourbel in Senegal. Hij volgde middelbaar onderwijs aan de Prytanée militaire (cadettenschool) in Saint-Louis en vertrok daarna naar Frankrijk om verder te studeren. Na afronding van de CPGE (classes préparatoires aux grandes écoles) aan het lycée Pierre-d'Ailly in Compiègne, werd hij toegelaten tot de École des hautes études en sciences sociales (EHESS) in Parijs. Daar deed hij onderzoek naar Léopold Sédar Senghor, Senegalees staatsman, dichter en filosoof. Hij onderbrak zijn studie toen hij veel fictie ging schrijven.

Carrière

Lees verder op Wikipedia