Boek
Nederlands

Een echte man : roman

Mohamed Mbougar Sarr (auteur), Jelle Noorman (vertaler)
Een jonge literatuurdocent in Senegal raakt geobsedeerd door een viraal filmpje waarin te zien is hoe een vermeende homoseksuele man wordt opgegraven. De zoektocht van de docent naar het leven van deze man heeft ingrijpende gevolgen voor zijn eigen leven.
Titel
Een echte man : roman
Auteur
Mohamed Mbougar Sarr 1990-
Vertaler
Jelle Noorman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
De purs hommes
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2023
188 p.
ISBN
9789025475062 (paperback)

Besprekingen

Een aangrijpende roman over homoseksualiteit, discriminatie en taboes in Senegal, Afrika. Een jonge, gedesillusioneerde literatuurdocent ziet een filmpje dat viraal is gegaan. Daarin is te zien hoe een menigte het lijk van een man uit zijn graf trekt en van de begraafplaats wegsleept. Hij raakt gaandeweg geobsedeerd door dit filmpje. Wie is die man? Waarom hebben ze zijn lichaam opgegraven? Er is maar één antwoord mogelijk: hij was een ‘man-vrouw’, in andere woorden, een homoseksueel. Zijn zoektocht naar het leven van de overledene heeft ingrijpende gevolgen voor zijn eigen leven, op de universiteit waar hij werkt maar ook binnen zijn familie. Indringend en intelligent geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 1990) is een Senegalese schrijver en prozaïst. In 2021 won hij de prestigieuze Prix Goncourt voor zijn roman 'De diepst verborgen herinnering van de mens’. De roman won tevens de Prix Transfuge en de Prix Hennessy du livre.

Over Mohamed Mbougar Sarr

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Mohamed Mbougar Sarr (Dakar, 20 juni 1990) is een Franstalige romanschrijver uit Senegal. In 2021 won hij de Prix Goncourt voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes.

Biografie

Familie en opleiding

Sarr is de zoon van een arts en groeide op in een groot Sérères-gezin in Diourbel in Senegal. Hij volgde middelbaar onderwijs aan de Prytanée militaire (cadettenschool) in Saint-Louis en vertrok daarna naar Frankrijk om verder te studeren. Na afronding van de CPGE (classes préparatoires aux grandes écoles) aan het lycée Pierre-d'Ailly in Compiègne, werd hij toegelaten tot de École des hautes études en sciences sociales (EHESS) in Parijs. Daar deed hij onderzoek naar Léopold Sédar Senghor, Senegalees staatsman, dichter en filosoof. Hij onderbrak zijn studie toen hij veel fictie ging schrijven.

Lees verder op Wikipedia