De 13-jarige Mehmet groeit op in een bergdorp in Turkije. Mehmets vader krijgt een ernstig ongeluk. Hij kan niet meer werken als veeboer. Ze moeten verhuizen naar een ander dorp. Maar daar zijn ze niet welkom. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.
Titel
Verloren grond
Auteur
Murat Isik
Bewerker
Sandra Van Der Stege
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, © 2018
87 p.
ISBN
9789086962860 (paperback)
TPL Leesboeken

Andere formaten:

Besprekingen

De 13-jarige Mehmet woont met zijn broer, zus en ouders in een bergdorp in Oost-Turk. Wanneer een onderwijzer in het dorp komt, gaat Mehmet een tijdje naar school. Dan slaat het noodlot toe: vader breekt zijn been en het been moet worden afgezet. Voor een veeboer is dat rampzalig. Hij kan niet meer werken, verkoopt zijn vee en vertrekt met zijn gezin naar zijn geboortedorp. Het is een afgelegen dorp waar het gezin niet welkom is. De situatie escaleert zelfs. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’50 en ’60. Het leven is hard en het verhaal is een opsomming van steeds weer dramatische gebeurtenissen die de samenhorigheid van het gezin op de proef stellen. Toch is er steeds een sterk doorzettingsvermogen en ook hoop dat het beter wordt. Het verhaal is een verkorte bewerking van de gelijknamige roman. Door de kernachtige zinnen en het eenvoudige taalgebruik worden de scènes beknopt beschreven, wat soms ten koste van de inleving gaat. Een dertigtal woorden zijn in een woordenlijst achter…Lees verder

Over Murat Isik

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Arild Vågen

Murat Isik (İzmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist. Zijn ouders zijn geboren in een dorp in het oosten van Turkije, in een alevitische Zaza-gemeenschap. (Ze waren dus geen soennitische moslims, zoals het merendeel van de Turken in Nederland.) Het dorp werd verwoest door de aardbeving van augustus 1966. De moeder van Isik, Aynur Tarhan (geboren in 1953), was een van de elf kinderen van haar moeder, van wie er drie in leven bleven. Op haar 13e, na de aardbeving, verhuisde zij met haar ouders naar Izmir.

Isik heeft een oudere zus. Kort na Isiks geboorte kwam het gezin naar Nederland, waar hij opgroeide in de Bijlmermeer (Amsterdam). Tijdens Isiks jeugd was zijn vader atheïst en communist. Zijn vader is overleden in september 2015, op zijn vierenzestigste, vijf maanden nadat hij weer in İzmir was gaan wonen.

Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij in 2001 een half jaar studeerde aan San Francisco State…Lees verder op Wikipedia

Suggesties