Boek
Nederlands
Titel
Kaddisj.com
Auteur
Nathan Englander
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kaddish.com
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
204 p.
ISBN
9789026339134 (paperback)

Besprekingen

De New Yorkse Larry reist af naar Tennessee voor de begrafenis van zijn vader. Hij verdwaalt als atheïst geheel in de gebruiken die zijn joodse, orthodoxe familie van hem verwacht, maar zegt toe toch de verplichte gebeden die een zoon elf maanden dagelijks moet uitspreken na te komen. Alleen: hij besteedt deze kaddisj via internet uit. Jaren later verlaat hij zijn losbandig leven, wordt rabbi Sjoeli en sticht een gezin. Hij wil zijn 'zonde' herstellen en gaat in Jeruzalem op zoek naar degene die voor hem de kaddisj deed, maar komt dan voor een bijzondere verrassing te staan. De eerder voor de Pulitzer prijs genomineerde auteur Nathan Englander (1970) schreef een prachtige, uitstekend vertaalde, literaire roman vol humor en begrip voor de joodse gebruiken, waarin spanning en avontuur niet ontbreken. Prachtig taalgebruik, interessant onderwerp, heel specifiek qua joodse orthodoxie, gemengd met wereldse 'ondeugden'.

Wij rouwen, zodat u niet hoeft

Nathan Englander over de vraag of mensen hun leven kunnen veranderen.

Nathan Englander rekende in 'Verlost van vleselijke verlangens' (1999) af met zijn jeugdjaren in een orthodox-Joods gezin in Brooklyn. Later publiceerde hij 'Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben' (2012), waarin hij het Joodse perspectief verruimde naar thema's als de stichting van Israël en de Holocaust. Terwijl hij in deze verhalenbundels het Joodse leven ironisch verbeeldde, opende hij in zijn romans grotere panorama's. In 'Het ministerie voor Buitengewone Zaken' (2007) schreef hij schrijnend over de vermisten tijdens de militaire junta in Argentinië in 1976. En in 'Weerzien in het midden van de aarde' (2018) schetste hij de uitzichtloosheid van het Israëlisch-Palestijns vredesproces aan de hand van een comateuze generaal en zijn 'persoonlijke' politieke gevangene.

Voor zijn derde roman, 'Kaddisj.com', grijpt Englander nu terug naar de typisch Joodse paradoxen uit zijn verhalen. Larry, een Jood die - net als Englander zelf - het orth…Lees verder