Boek
Nederlands

Het voorbijgaan

Nicci Gerrard (auteur), Sabine Mutsaers (vertaler)
Titel
Het voorbijgaan
Auteur
Nicci Gerrard
Vertaler
Sabine Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Solace
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2004
304 p.
ISBN
90-225-4011-1 9789022540114

Besprekingen

Op enigszins onrespectvolle wijze zou men Het voorbijgaan als een typische vrouwenroman kunnen omschrijven, maar de omschrijving dekt in dit geval ook de lading. Het thema is het opzeggen van een huwelijksrelatie, waarbij vnl. de vrouw op haar vroegere relatie terugblikt, de rekening maakt, en na afloop met veel goede intenties en iets van herwonnen moed een nieuwe fase in haar leven tegemoet gaat.

Irene en Adrian kennen elkaar reeds van toen ze studenten waren. Hadden ze bij aanvang slechts oog voor elkaar, dan is daar in de loop van jaren, na de komst van een resem kinderen en de sleur van het dagelijks leven met zijn materiële en gevoelsmatige tekortkomingen, danig de klad in gekomen. Adrian, een acteur die maar moeilijk aan de bak komt, wordt verliefd op de jongere zus van Irenes vriendin, een ontwikkeling die Irene op een gegeven ogenblik op pijnlijke wijze ervaart. Hun huwelijk valt aan dingelen en het ziet ernaar uit dat vooral Irene met de scherven achterblijft. …Lees verder
Na 'Onderstroom' is dit de tweede soloroman van de vrouwelijke helft van het succesvolle thrillerschrijversechtpaar 'Nicci French'. Het huwelijk van Irene en Adrian is na zo'n tien jaar een sleur geworden, ze hebben hun handen vol aan hun werk en drie dochters. Als Adrian een verhouding blijkt te hebben met een aantrekkelijke jonge vrouw, Frankie, stort Irenes wereld in. Ze is een en al woede, wanhoop, onmacht en frustratie, ze voelt zich oud, aan de kant gezet, in de steek gelaten en vernederd. Na de scheiding gaat ze door een diep dal, ze staat er alleen voor, heeft moeite met de enthousiaste verhalen van haar kinderen over Frankie en voelt zich eenzaam. Als Adrian en Frankie de kinderen meenemen voor een lange vakantie in Australië, stort ze in. Een vakantie in Frankrijk - waar haar broer halsoverkop trouwt omdat zijn vriendin borstkanker heeft - en de romantische belangstelling van twee mannen brengen weer wat licht en evenwicht in haar leven. Geen origineel gegeven en ook niet bi…Lees verder

Over Nicci Gerrard

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Nicci French is het pseudoniem van het Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French, die samen psychologische thrillers schrijven. Ze trouwden in 1990 en hebben samen twee kinderen. Gerrard heeft ook nog twee kinderen uit haar eerste huwelijk.

Biografieën

Nicci Gerrard

Nicci Gerrard (10 juni 1958) groeide op in Worcestershire en studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford. Ze heeft les gegeven in Los Angeles en Londen, begon een tijdschrift voor vrouwen en werd freelance journalist. Ze trouwde en kreeg twee kinderen, maar dit huwelijk hield geen stand. Toen ze weer vrijgezel was, ontmoette ze Sean French. Ze ontmoette hem toen ze werkte voor de New Statesman.

Sean French

Sean French (28 mei 1959) werd geboren in Bristol en studeerde ook Engelse literatuur aan …Lees verder op Wikipedia