Boek
Nederlands

De zevende kamer

Pieter Aspe (auteur)
+1
De zevende kamer
×
De zevende kamer De zevende kamer

De zevende kamer

In de reeks:
Genre:

Besprekingen

Mijn vrouw vond het bordeel opwindend

Een beetje misdaadschrijver weet waarover hij praat en dus informeerde Pieter Aspe zich bijzonder goed voor zijn nieuwe thriller De zevende kamer, waarin een bordeel een centrale rol speelt. Om uit te vissen hoe keurig hij zijn research heeft gedaan, zat er maar één ding op: we duiken met Aspe privéclub Papillon in om het leven achter de rode neons te verkennen.

Onopvallend kun je Villa Papillon aan de Gistelsesteenweg in Varsenare niet echt noemen. Grote, kleurige vlinders maken er de argeloze passant op attent dat hier, achter de hoge heg, de lamp brandt. De patron van de zaak, Guy Danon, laat ons binnen en stelt voor eerst even rond te kijken. De villa telt zes themakamers zoals de grotkamer, de hartkamer of de Egyptische kamer. Allemaal hebben ze twee dingen gemeen: een bed en een jacuzzi. Wegens stevig boven ons budget, laten we de champagne voor wat-ie is, en aanvaarden we in dank de koffie die de eigenaar ons aanbiedt.
'De vroegere baas, de vader van Guy Danon, woont in Blankenberge. Twee jaar geleden nodigde een gemeenschappelijke kennis me uit voor een etentje', zegt Pieter Aspe (54). 'Guy Danon senior wou namelijk dat ik een boek zou schrijven over de Papillon. Ik heb hem toen uitgelegd dat ik nooit boeken in opdracht schrijf, maar eenmaal dat ik aan mijn verhaal was begonnen over een bordeel met de allures van een familiebed…Lees verder

Een dag in de provincie

De voorstelling van Pieter Aspes 21e thriller met Van In en Versavel was een verademing. De anders besmuikte deuren van het huis van plezier Villa Papillon in Varsenare stonden wijd open, er waaide een frisse wind door de zes alkoven. Er passeerde een pronte meid, kontje omhoog. De uitbater knorde: ik had deze club beter niet overgenomen.

Meer clichés heeft Aspe niet nodig om zonder grote pretenties een vlotlopende en licht hilarische misdaadroman te kneden naar beeld en gelijkenis van de provincie: iedereen heeft een dubbelleven, elk vooroordeel is waar en wordt haast gelijkmoedig uitgebeend, de maatschappij is verrot tot op het bot, maar dat mag de pret niet drukken. Van In raakt door een geheime opname in een bubbelbad in de knel, zijn oversten zijn hem liever kwijt dan rijk na de moord op een vooraanstaand 'links' politicus met meer ballen dan hersens. Het politieke complot vertakt zich natuurlijk in hogere rechts- en politiekringen, wat alle spelers de kans geeft de ander te chanteren. Een reeks moorden volgt. En telkens wordt een spoor achtergelaten op het lijk: een kokertje met nummer zeven in de maag, een speelgoedautootje, een naamkaartje van de Villa. Misschien maakt Aspe een te bruuske sprong naar de oplossing van het raadsel, maar dat lijkt hem deze keer minder te interesseren dan de wereld achter het be…Lees verder

Pieter Aspe debuteerde in 1995 met Het vierkant van de wraak, de politieroman waarin de Brugse inspecteur (later commissaris) Van In zijn eerste stappen zet. Sindsdien levert de auteur met de regelmaat van een Zwitserse klok werken af die stuk voor stuk blijk geven van gedegen vakmanschap. Na Georges Simenon is Aspe de meest succesrijke en meest gelezen Belgische misdaadauteur.

De zevende kamer is Aspes 22e misdaadroman en zowel bij de auteur als bij Van In gaat een Duvel er nog vlot in. Het onverwoestbare libido van de hoofdfiguur zorgt ondanks zijn leeftijd nog steeds voor spanningen en fricties aan de zijlijn van het speurwerk. Hetzelfde kan gezegd worden van onderzoeksrechter Hannelore en inspecteur Versavel. De misdaad in Vlaanderen en omstreken neemt nog niet af zodat de hoofdinspecteur en de talloze lezers zich andermaal kunnen verheugen op een mysterie waarmee de Vlaamse goegemeente in opspraak dreigt te raken. Een vooraanstaand politicus werd namelijk ver…Lees verder
Tweeëntwintigste deel in de serie politieromans rond de Brugse commissaris Van In en zijn assistent Guido Versavel, en onderzoeksrechter Hannelore Martens, het vaste trio in de misdaadromans van Pieter Aspe. Een ex-minister van justitie en toekomstig premier wordt dood aangetroffen in de buurt van een luxe bordeel nabij Brugge. Het verband dat Van In legt met de vermoorde en de vindplaats wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Tegen de zin van Van In wordt de federale politie belast met het onderzoek, maar daar neemt Van In geen genoegen mee. Volgens het beproefde recept geschreven policier met veel dialogen, humor, sympathieke en overtuigende hoofdpersonen en veel authentieke Brugse sfeer. Van Aspe werd al meermalen genomineerd en bekroond voor zijn misdaadromans die ook verfilmd werden voor televisie. Kreeg drie sterren in VN's Detective & Thrillergids 2008. Paperback, duidelijke druk.

Over Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PieterDP

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Anna Gaston Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Pieter Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge en koster van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen democraten' maar hij werd niet verkozen.

Werk

Pieter Aspe schreef misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens, die in het debuutverhaal Het vierkant van de wraak zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift…Lees verder op Wikipedia