Boek
Nederlands

Onder valse vlag

Pieter Aspe (auteur)
+1
Onder valse vlag
×
Onder valse vlag Onder valse vlag

Onder valse vlag

Genre:
Een gezellige déjeuner sur l'herbe' waarop Hannelore Martens en Van In zich op een snikhete zomerdag willen trakteren, wordt bruusk verstoord door brigadier Versavel die zijn baas komt opvorderen omdat er aan de Damse Vaart een driedubbele moord gepleegd is. De succesvolle Wilfried Traen, directeur van een computerbedrijfje, heeft zijn gezin uitgemoord en vervolgens de hand aan zichzelf geslagen.
Titel
Onder valse vlag
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2002
291 p.
ISBN
90-223-1774-9

Besprekingen

Onder valse vlag

In Pieter Aspes elfde misdaadroman, Onder valse vlag, dirigeren op hol geslagen hormonen grotendeels het doen en laten van zijn hoofdpersonages. In die mate zelfs, dat je bij momenten meer van een zedenroman dan van een thriller zou kunnen spreken. Toch blijft het boek spannend genoeg om opnieuw van een voltreffer te mogen spreken.

Het start allemaal erg vertrouwd. Commissaris Pieter Van In maakt zich samen met zijn echtgenote, onderzoeksrechter Hannelore Martens, op voor een intiem ochtendlijk dineetje in de eigen tuin, wanneer inspecteur Versavel de rust verstoort met de melding dat er aan de Damse Vaart een familiedrama is gebeurd. Wilfried Traen, directeur van een bedrijf dat computers recycleert, heeft zich verhangen. Zijn vrouw en dochter zijn doodgeschoten, zijn zoontje met een hamer doodgeslagen. Niet veel later wordt in een penthouse aan zee een exclusieve callgirl vermoord. Van In, die van bij het begin twijfelt aan de zelfmoordhypothese, knoopt een en ander aan mekaar en …Lees verder

Onder valse vlag

En dan is er de elfde Pieter Aspe, Onder valse vlag. Al vanaf de eerste bladzijde weten we waar we aan toe zijn: "Het wordt hoog tijd dat we onthaasten", zegt de Brugse commissaris Van In tegen zijn vriendin onderzoeksrechter Hannelore Martens terwijl ze in de tuin genieten van de ochtendkoelte. Van dat onthaasten komt maar weinig in huis. Aan de Damse Vaart worden in een dure villa de vrouw en de twee kinderen van Wilfried Traen dood aangetroffen. De man leidt een bedrijfje dat oude computers recycleert. Even later wordt ook Traen zelf dood aangetroffen, opgehangen. Heeft hij eerst zijn gezin uitgemoord en daarna zelfmoord gepleegd? Of is hij ook vermoord? Van In weet het niet zo goed en hij gaat twijfelen als hij hoort dat Traen in antiglobalistische kringen geen onbekende is en een callgirl beweert dat hij haar heeft ingehuurd voor een triootje met een West-Vlaamse minister. De zaak wordt nog vreemder als een drinkebroer de moorden gaat opbiechten. Na een tijdje wordt duidelijk dat…Lees verder

Spannende boeken van Aspe, Teigeler, Lauryssens, Conrad

Op 30 oktober wordt op de Boekenbeurs voor de vijfde keer de Hercule Poirotprijs uitgereikt, een prijs voor de beste Vlaamse thriller van het jaar. Drie van de vier hieronder besproken boeken komen in aanmerking. En er is, alweer, een nieuwe Aspe. Onder valse vlag bereikte de jury te laat om nog in aanmerking te komen. Geen nood, want zijn vorige, De vijfde macht, is genomineerd.

Toen Pieter Aspe een paar jaar geleden aankondigde dat hij het publicatietempo van zijn thrillers over Van In en Versavel zou opvoeren, hield ik mijn hart vast. De delen die toen verschenen, zoals Blauw bloed of Dood tij, waren niet meteen de beste uit de reeks omdat de plots vaak te ondoorzichtig waren. Zou Aspe nog genoeg inspiratie hebben om twee boeken per jaar te publiceren?

Blijkt nu dat Aspe een tweede adem heeft gevonden. Voor Zoenoffer ontving hij vorig jaar de Hercule Poirotprijs en ook De vijfde macht, de tiende in de reeks, was een stap vooruit. En alweer is er een nieuw boek: Onder valse vlag. Wellicht de beste politieroman die hij totnogtoe publiceerde.

Het verhaal zet stevig in met een gezinsdrama: een man vermoordt vrouw en kinderen en pleegt daarna zelfmoord. Even later wordt een dure callgirl vermoord teruggevonden in haar flat aan zee. Van In en Versavel onderzoeken beide drama's en ontdekken raakvlakken. Uiteindelijk draait het allemaal rond in…Lees verder

Het elfde 'Van In & Hannelore'-mysterie neemt ondanks het voornemen van beide hoofdpersonages zich te 'onthaasten' een hoge vlucht vanaf de eerste pagina's. Versavel brengt het duo op de hoogte van een familiedrama waarbij in een dure villa aan de Damse Vaart de vrouw en de twee kinderen van Wilfried Traen, directeur van een gerenommeerd bedrijf dat computers recycleert, dood worden aangetroffen. Wat later wordt ook Traen dood teruggevonden. De omstandigheden wijzen in de richting van zelfmoord, en dit vermoedelijk nadat hij zijn gezin eigenhandig om het leven heeft gebracht. Van In heeft evenwel zijn twijfels en sluit niet uit dat ook Traen werd vermoord. Nauwelijks is het onderzoek ingezet of op het terras van een penthouse in Blankenberge wordt een luxe callgirl vermoord. Naarmate de commissaris en zijn vriendin de onderzoeksrechter zich in de omstandigheden verdiepen, blijkt dat een link tussen beide gebeurtenissen niet valt uit te sluiten. Hoewel de spontane bekentenissen van een…Lees verder
Een vrije dag van inspecteur Van In en zijn vriendin Hannelore wordt verstoord door de ontdekking van een driedubbele moord. Een directeur van een groot bedrijf heeft zijn gezin uitgemoord en zelfmoord gepleegd. Van In en zijn rechterhand Versavel ontdekken al vlug dat er meer aan de hand is en komen op het spoor van enkele louche figuren. Al de elfde detectiveroman (sinds 1995!) van de Vlaamse auteur Aspe met Van In en Versavel in de hoofdrol. Zoals gewoonlijk is de soms vergezochte intrige (internationale spionnen in Brugge, moorden aan de lopende band) ondergeschikt aan de vertrouwde sfeer die het boek ademt. Van In blijft Duvels drinken, heeft problemen met de vrouwen en Versavel vreest voor aids. Aspe blijft een plezier om te lezen. Paperback, normale druk.

Over Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PieterDP

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Anna Gaston Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Pieter Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge en koster van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen democraten' maar hij werd niet verkozen.

Werk

Pieter Aspe schreef misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens, die in het debuutverhaal Het vierkant van de wraak zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift…Lees verder op Wikipedia