Strip
Nederlands
Korte, vrijwel tekstloze strips.
Onderwerp
Stripverhalen
Extra onderwerp
Humoristische literatuur
Titel
Boerke
Auteur
Pieter De Poortere
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Bries, 2001-
ISBN
9789076708379

Besprekingen

De laatste jaren komen heel wat jonge Vlaamse striptekenaars aan het raam kloppen. De Gentenaar Pieter De Poortere bracht zo zijn creatie 'Boerke' tot in 'Humo', vooraleer er van een album sprake was. In 2001 publiceerde uitgeverij Bries dan een eerste bundeling van gags. Met een vaste lengte van één pagina en het consequent vermijden van tekst, viel Boerke meteen op tussen de andere humorstrips. Ook De Poorteres tekenstijl, die fel aanleunt bij die van illustratoren als Dick Bruna, werd meteen fel gesmaakt. Wat Boerke echter een grote meerwaarde gaf, was de zwarte humor die doorheen de lieflijke tekeningen priemde. Boerke is een figuurtje dat in alle mogelijke omstandigheden het onderspit dient te delven. In het recent verschenen derde deel vinden we Boerke zelfs terug in verschillende tijdvakken doorheen de geschiedenis. Ook het vrouwelijke Hoerke treedt weer op in enkele grappen en valt ook daar ten prooi aan de lachwekkende wreedheden van de auteur.

Boerke is zonder overdri…Lees verder
Eenpagina strips, vrijwel zonder tekst, met het onnozele baasje Boerke die figureert als Adam, Napoleon, slachtoffer van de Franse Revolutie, een Franse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die door een onhandigheidje verzuimt de jonge Hitler af te knallen, - confronterend - als slachtoffer van de Duitse jodenvervolgingen etc. Boerke wordt geconfronteerd met door hem onvoorziene gevolgen van zijn optreden, wat soms enige, zij het wat zouteloze humor, oplevert: humor die in Nederland niet overal gewaardeerd zal worden. Wel leuk getekend.

Over Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (Gent, 17 september 1976) is een Vlaams striptekenaar en cartoonist, vooral bekend om de reeks Boerke.

De Poortere begon zijn carrière in 2000 als freelance illustrator en publiceerde onder meer in Humo en later Focus Knack.

In 2001 bedacht hij de gagstrip Boerke, waarmee hij onmiddellijk succes oogstte. Pieter de Poortere debuteerde in 2001 met het album Boerke, dat meteen de prijs voor het beste Nederlandstalige album van het jaar in de wacht sleepte. Sindsdien zijn er verschillende Boerke-albums verschenen, en is de serie verschenen in de Vlaamse en Franstalige pers. Sinds 2020 is een animatieserie over Dickie (Boerke) te zien op Adult Swim en op de Vlaamse openbare zender Canvas. Pieter de Poorteres cynische humor en onschuldige grafische stijl geven hem een duidelijke en herkenbare signatuur. In Frankrijk werd hij eerst gepubliceerd in het alternatieve stripblad Ferraille illustré, voordat hij werd gepubliceerd doo…Lees verder op Wikipedia