Strip
Nederlands

Prins Boerke

Titel
Prins Boerke
Auteur
Pieter De Poortere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Blloan, 2014
55 p. : ill.
ISBN
9789462101791 (hardback)

Besprekingen

Het was enkele jaren uitkijken naar een nieuw ‘Boerke’, maar het wachten bleek de moeite waard. Deze keer neemt Pieter De Poortere sprookjes als vertrekpunt voor zijn bundel paginagags rond de onwaarschijnlijke antiheld Boerke en antiheldin Hoerke. Kleine kinderen laat je beter niet meelezen, gezien de wrange grappen soms nog verder gaan dan de gruwel van de originele sprookjes.
De gags zijn vaak hilarisch, op één na, waarin de auteur gewoon het originele verhaal vertelt. Hier brengt de jager de koningin het hart van een hertje in plaats van het hart van Sneeuwwitje. Geen echte clou dus, in tegenstelling tot een andere grap rond hetzelfde sprookje waarin diezelfde jager op bevel van de koninklijke ijdeltuit het meisje met de blanke huid verplicht te gaan zonnebaden, zodat ze vuurrood verbrandt.
Nog sadistischer wordt het wanneer Sneeuwwitje de dwergen verplettert als ze op hun bedje gaat slapen. Of als de inquisitie juist aanbelt wanneer de koningin zich in een oud vrouwtje …Lees verder
Boerke ontstond zowat vijftien jaar geleden als personage van het eindwerk van de auteur in de opleiding tot striptekenaar. Vrij snel kreeg dit personage zijn huidige vorm: niet zozeer de hardwerkende, sombere Vlaamse boer, verknocht aan zijn akkers, maar een merkwaardig en enigszins wereldvreemd personage, dat rusteloos door de wereld zwerft. In woordloze gagstrips van telkens elf prentjes kan de kijklezer van dichtbij volgen hoe dit aparte personage telkens weer opnieuw dingen bedenkt en uitvoert die tot mislukken gedoemd zijn. Dat is ook zo in dit album waarin Boerke het zelfs tot prins heeft gebracht. De (vrijwel) woordloze pagina's en de cynische ondertoon vergen best de nodige concentratie, maar leveren ook onvervalst stripplezier op. Afzonderlijk leesbaar naast het vorige deel, 'Boerke in Hollywood' (2011)*.

Over Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (Gent, 17 september 1976) is een Vlaams striptekenaar en cartoonist, vooral bekend om de reeks Boerke.

De Poortere begon zijn carrière in 2000 als freelance illustrator en publiceerde onder meer in Humo en later Focus Knack.

In 2001 bedacht hij de gagstrip Boerke, waarmee hij onmiddellijk succes oogstte. Pieter de Poortere debuteerde in 2001 met het album Boerke, dat meteen de prijs voor het beste Nederlandstalige album van het jaar in de wacht sleepte. Sindsdien zijn er verschillende Boerke-albums verschenen, en is de serie verschenen in de Vlaamse en Franstalige pers. Sinds 2020 is een animatieserie over Dickie te zien op Adult Swim en op de Vlaamse openbare zender Canvas. Pieter de Poorteres cynische humor en onschuldige grafische stijl geven hem een duidelijke en herkenbare signatuur. In Frankrijk werd hij eerst gepubliceerd in het alternatieve stripblad Ferraille illustré, voordat hij werd gepubliceerd door Glénat…Lees verder op Wikipedia