Boek
Nederlands

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast

+1
De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast
×
De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast

Een Indiase fakir vliegt naar Parijs om er bij IKEA met een vals biljet van 100 euro een spijkerbed aan te schaffen. Als hij daar om een hotel uit te sparen ook nog overnacht in een kast die vervoerd zal worden naar Engeland, wordt hij als pakketpost naar her en der vervoerd en is steeds een onwelkome gast in vele landen.
Onderwerp
Illegalen, Liefde
Titel
De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast
Auteur
Romain Puértolas
Vertaler
Lidewij van den Berg Katrien Vandenberghe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
253 p.
ISBN
9789023482598 (De Bezige Bij, paperback) 9789085425649 (De Bezige Bij Antwerpen, paperback)

Besprekingen

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast, zo heet debuutroman van Romain Puértolas. In Frankrijk is het boek al een ware hype, en met een dertigtal vertalingen op til zal ook de rest van de wereld snel overstag gaan. De populariteit van Puértolas laat zich raden. Met een titel die herinneringen oproept aan een ander succesnummer (De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson), zeer korte hoofdstukjes en een luchtige, chronologische en plot-driven vertelstijl is De wonderbaarlijke reis hét ideale boek voor mensen die niet van lezen houden.
De bizarre opeenstapeling van gebeurtenissen en kleurrijke personages geeft de roman een filmisch karakter. De wonderbaarlijke reis laat zich nog het best omschrijven als een satire of moderne klucht. Maar ‘een fantastische eigentijdse Candide’, zoals de Franse kwaliteitskrant Le Figaro het omschrijft, is toch echt te veel eer. Puértolas kan vlo…Lees verder
De Indiase fakir Ajatashatru Lavash Patel vliegt naar Parijs om er bij IKEA met een vals biljet van €100 een spijkerbed aan te schaffen. Als hij aldaar om een hotel uit te sparen ook nog overnacht in een kast die vervoerd zal worden naar Engeland wordt hij als pakketpost naar her en der vervoerd en is steeds een onwelkome gast in vele landen. Zijn avonturen met een hoog Kuifje-gehalte brengen hem vooral in contact met kansarme asielzoekers wier droeve lot hij zich aantrekt. Dan verschuift de toon van het boek van pure kolder naar lichte maatschappijkritiek en neigt de enigszins onbetrouwbare fakir met behulp van een hem in de schoot geworpen kapitaaltje naar zelfverbetering en filantropie. Een amusante roman met invloeden van taalkunstenaars als Raymond Queneau en Boris Vian en qua aardse filosofie doet het denken aan 'Candide' van Voltaire. Normale druk.

Over Romain Puértolas

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Averater

Romain Puértolas (Montpellier, 21 december 1975) is een Franse schrijver.

Levensloop

Romain Puértolas bezocht het Lycée Camille Vernet in Valence. Hij heeft een mastersgraad in de Spaanse literatuur en cultuur behaald in Grenoble en een mastersgraad in het Frans als tweede taal. Hij heeft in Brighton gestudeerd en sloot die studie af met een bachelorsgraad in de Engelse literatuur en cultuur. Hij bezit een diploma meteorologie, behaald bij Météo France.

Romain Puértolas is vele malen verhuisd. Hij woonde in drie landen: Frankrijk, Spanje, Engeland. Naast het Frans spreekt hij Spaans, Catalaans, Engels en Russisch.

Hij heeft gewerkt als diskjockey, componist, onderwijzer, tolk, steward, schoonmaker van gokautomaten, goochelaar en als luchtverkeersleider en piloot. Hij werkte als inspecteur bij het centraal bureau van de Franse grenspolitie. Hij was daar documentair-analist, gespecialiseerd in illegale immigratie en…Lees verder op Wikipedia