Boek
Nederlands

Welterusten Kareltje

+1
Welterusten Kareltje
×
Welterusten Kareltje Welterusten Kareltje

Welterusten Kareltje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kareltje wil 's avonds niet graag naar bed, maar wel met de pantoffeltrein van zijn vader mee. Hardkartonnen prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Welterusten Kareltje
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001
[18] p. : ill.
ISBN
90-214-5260-X

Besprekingen

Rituelen bij het slapengaan of bij het opstaan: het zijn vaak de favoriete momenten voor peuters en kleuters. Rotraut Susanne Berner koos deze momenten uit de prentenboeken Goedemorgen Kareltje en Welterusten Kareltje. Stevige kartonboekjes die bestand zijn tegen veelvuldige kijk- en bladerbeurten. Op de prenten van Berner zijn zoveel details te zien dat je bij elke leesbeurt nieuwe, grappige details opmerkt. In Welterusten Kareltje hangt er een schilderij van een wortel in de huiskamer, met daaronder "Ceci n'est pas une carotte". Kinderen kunnen een zwart-wit gevlekte kip en haar kuikentje volgen, die samen met papa en Kareltje op elke pagina opduiken, en letterlijk het verhaal afsluiten. De verhalen spelen zich af in een konijnengezin, maar de figuurtjes hebben, behalve lange oren en snorharen, verder uitsluitend menselijke trekjes. Het boekje Welterusten Kareltje is het leukste van de twee. Een lieve papa voert als het donker wordt en zoontje Kareltje na…Lees verder
Eenvoudig prentenboek met herhalingseffect over het konijntje Kareltje, dat op de voeten van zijn vader staande per pantoffeltrein langs verschillende stations gaat (eten, wassen) op weg naar zijn bed. Kip en kuiken vergezellen hen. Vrolijk gekleurd, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken en vele details op de zachtgekleurde tekeningen die benoemd kunnen worden. De tekeningen beslaan telkens een dubbele pagina en staan tegen een lichtgele achtergrond. De gekleurde kaft toont Kareltje op de voeten van zijn vader. Biedt voldoende herkenningsmogelijkheden voor de lezers en is bruikbaar vanaf ca. 2,5 jaar. In dezelfde uitvoering verscheen 'Goedenmorgen Kareltje'*.

Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia