Boek
Nederlands

De overgang van Venus

Shirley Hazzard (auteur), Barbara de Lange (vertaler)
De levens van twee Australische zussen, die na de Tweede Wereldoorlog naar Engeland zijn verhuisd om daar een nieuw leven te beginnen, kruisen elkaar door de jaren heen.
Onderwerp
Zussen, Liefde
Titel
De overgang van Venus
Auteur
Shirley Hazzard
Vertaler
Barbara de Lange
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The transit of Venus
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
447 p.
ISBN
9789403156316 (paperback)

Besprekingen

Shirley Hazzard

De plot van deze meesterlijke roman lijkt eenvoudig: dertig jaar liefde en verlies in het leven van de Australische zusjes en weesmeisjes Caro en Grace Bell. In de jaren 50 emigreren ze naar het naoorlogse Engeland. Terwijl Graces relationele leven stoelt op rustige vastigheid, staat dat van Caro aldoor op losse schroeven. 'Wie zijn de zwakken, wie zijn de sterken?' vraagt Caro zich op zeker ogenblik af. Dat vraag je je ook af over de zusjes en de mannen in hun leven.

De uitdaging van dit boek zit in de vorm. Hazzard lezen vraagt een stevige inspanning. Ze denkt hardop na over hoe ze het verhaal het best vertelt en houdt de regie strak in handen. Geen detail laat ze onberoerd. Zo zit in één sleutelzin van de dreigende beginscène de onheilspellende plotwending vervat en maakt ze onopvallende toespelingen op de doorgaans donkere toekomst van haar protagonisten die de niet-alerte lezer zouden ontgaan.

De taal is precies en weloverwogen, ernstig en ir…Lees verder

Een rijke familieroman van de Australische schrijver Shirley Hazard over de levens van twee zussen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Twee weeskinderen, Caroline en Grace Bell, verlaten na de Tweede Wereldoorlog Australië om een nieuw leven te beginnen in Engeland. Caro stort zich in allerlei avonturen en relaties die tot mislukken gedoemd zijn. Met de jaren leert ze dat liefde en lust eigenlijk vooral verdriet opleveren. Grace daarentegen is kalm en rustig, en haar huwelijk lijkt lange tijd gelukkig te zijn. Ondanks hun verschillen blijven de paden van de zussen elkaar door de decennia heen kruisen. ‘De overgang van Venus’ is in een heldere, elegante en beeldende stijl geschreven met veel aandacht voor gelaagde karakterschetsen. Het boek zal een breed tot literair lezerspubliek aanspreken. Shirley Hazzard (1931-2016) werd geboren in Sydney en groeide op in HongKong en Nieuw-Zeeland. Ze werkte voor de Britse geheime dienst en voor de Verenigde Naties. Ze scheef verschillend…Lees verder

Over Shirley Hazzard

Shirley Hazzard (Sydney, 30 januari 1931 – New York, 12 december 2016) was een Australisch-Amerikaans schrijfster.

Geboren in Australië heeft zij het grootste deel van haar leven verdeeld tussen New York en Capri (Italië). In 1963 trouwde zij met Francis Steegmuller; hij overleed in 1994.

Hazzard schreef de romans The Evening of the Holiday (1966), The Bay of Noon (1970), The Transit of Venus (1981), en The Great Fire (2003), novellen die verzameld zijn in Cliffs of Fall and Other Stories (1963), en People in Glass Houses (1967), de verhandelingen Defeat of an Ideal (1973) en Countenance of Truth (1990) en de biografie Greene On Capri (2000), over de schrijver Graham Greene.

De werken van Hazzard hebben diverse prijzen behaald. The Transit of Venus werd onderscheiden met de National Book Critics Circle Award. The Great Fire, haar eerste roman na meer dan twintig jaar, kreeg de…Lees verder op Wikipedia