Boek
Nederlands

Vriendschap is als een wipwap

Shona Innes (auteur), Írisz Agócs (illustrator), Lidewij van den Berg (vertaler)
+1
Vriendschap is als een wipwap
×
Vriendschap is als een wipwap Vriendschap is als een wipwap
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Vriendschap kan op en neer gaan, de ene keer gaat het goed en de andere keer heb je weer ruzie. Hoe ga je daarmee om? Met tips voor opvoeders en paginagrote waterverfillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Vriendschap is als een wipwap
Auteur
Shona Innes
Illustrator
Írisz Agócs
Vertaler
Lidewij van den Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Friendship is like a seesaw
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Juniorpress, 2014
[36] p. : ill.
ISBN
9789030580072 (hardback)

Besprekingen

In dit bijna vierkante prentenboek wordt vriendschap vergeleken met een wipwap. Vriendschap kan op en neer gaan, maar het beste is het als er een balans bereikt wordt waardoor beide vrienden gelukkig zijn. Soms kunnen vrienden elkaar pijn doen door bazig te zijn of de ander buiten te sluiten. De korte tekst in de platen bespreekt alle gevoelens die bij vriendschap kunnen spelen en hoe je er mee om kunt gaan om de balans te herstellen. Er is een groot lettertype gebruikt. Zachte aquarellen tonen tal van grappige, enigszins schematisch en met vaart getekende dieren die of blij en vrolijk zijn of juist boos en verdrietig. De dieren e.d. zijn in dezelfde luchtige stijl zwart omlijnd met waarschijnlijk houtskool of krijt. Het thema leent zich goed om, onder begeleiding, met de oudste kleuters over problemen bij vriendschap te praten. Achter in het boek worden aanbevelingen gegeven aan ouders en opvoeders. De auteur is klinisch en forensisch psycholoog met ervaring in het begeleiden van kin…Lees verder

Vriendschap is als een wipwap

Dit boek lijkt op het eerste zicht een schattig verhaaltje over vriendschap, maar dat is het niet. Dat merk je al snel wanneer je begint te lezen. De auteur - een klinisch en forensisch psycholog- - filosofeert een eind weg over de kenmerken van vriendschap, geïIllustreerd door eenvoudige aquareltekeningen van dieren. De vraag is of vriendschappen bij kleuters al wel zo complex en diepgaand zijn. De tips in het boek zijn eerder weggelegd voor kinderen in de lagere school, die in staat zijn een hechtere vriendschap aan te gaan. Zij zullen zich echter al snel te oud vinden voor de prenten waarmee dit boek is geïllustreerd. Jammer, want het boek bevat wel duidelijke waarheden over vriendschap, vrienden maken en ruzies oplossen.