Boek
Nederlands

Of iedereen gaat dood

Siel Verhanneman (auteur)
Een therapeute raakt verstrikt in haar eigen gevoelens van verdriet om de dood van haar vader tijdens de therapie van een jongeman met een dwangstoornis en een vadercomplex.
Titel
Of iedereen gaat dood
Auteur
Siel Verhanneman 1989-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Angèle, 2019
203 p.
ISBN
9789022335178 (paperback)

Besprekingen

Of iedereen gaat dood

Eerste zin. Het is jammer dat ze zo eindigden.

Psychotherapeute Saskia is na een paar maanden out te zijn geweest voor het eerst weer op weg naar het werk. Ergens is er iets fout gelopen tussen haar en een van haar patiënten, lees je tussen de regels, maar wat precies kom je in Siel Verhannemans debuutroman Of iedereen gaat dood slechts mondjesmaat te weten.

Dat het iets met Lander te maken heeft, een jongeman die met psychische blokkades kampt en die probeert te overwinnen met bezwerende rituelen, is duidelijk. De eerste keer dat zo’n blokkade hem overkwam, zat hij op de rand van zijn bed en kwam het idee in hem op dat hij naar café Bertrand moest gaan, anders zou zijn oma sterven. Dus ging hij naar dat etablissement, waar hij sindsdien nog steeds naartoe trekt en waar hij steevast op hetzelfde plekje gaat zitten. En zo heeft hij wel meer mantra’s, om ervoor zorgen dat zijn vroegere liefjes niet sterven of dat uiteindelijk niet iedereen dood gaat.

Verhanneman kennen we vooral als dichter v…Lees verder

Psychotherapeute Saskia (late dertiger) komt na een werkstop van een halfjaar moeizaam weer op gang. Op haar eerste werkdag komen oude en nieuwe cliënten langs, van wie weinig bekend wordt. Op een kwart van het boek switcht het zij-perspectief van Saskia naar het ik-perspectief van haar voormalige cliënt Lander (bijna 25). Hij heeft een dwangstoornis die typografisch wordt benadrukt in korte zinsbouw, met gebruik van kapitalen. Tussentijdse cursieve passages wekken de indruk dat er tussen hen een seksuele relatie heeft bestaan. Naarmate het boek vordert, wisselt het perspectief sneller; de cursiefjes worden langer. Een silhouettekening die Saskia van Landers vader maakt om hem te laten praten, speelt een cruciale rol. Beiden hebben last van een (dode) vadercomplex. Werkelijkheid en fantasie lopen door elkaar heen. Complexe opbouw, met flashbacks en herhaling. Proloog staat in Saskia-perspectief; de epiloog in het ik-perspectief van Lander. De thema’s liefde, angst en dood zijn met elk…Lees verder