Boek
Nederlands

Besprekingen

De diva en de studiebol

In haar jongste roman verdiept Silvia Avallone zich nogmaals in de groeipijnen van pubermeisjes, de beklemmende saaiheid van Italiaanse provinciesteden en de bevrijdende kracht van de literatuur.

Gelukkige gezinnen komen in de boeken van Silvia Avallone nauwelijks voor, afwezige vaders, depressieve moeders en aan hun lot overgelaten jongeren des te meer. Elf jaar geleden verscheen haar debuutroman, Staal, over de vriendschap tussen twee opgroeiende tienermeiden in het Toscaanse havenstadje Piombino. Het boek werd met prijzen overladen, zorgde voor een internationale doorbraak en werd zelfs verfilmd.

In haar vierde en jongste roman, Een vriendschap, voert de Bolognese schrijfster nog maar eens twee hartsvriendinnen ten tonele, tegen de setting van een niet nader genoemd kustplaatsje waarin de oplettende lezer moeiteloos het troosteloze stadje uit haar debuut herkent. Ze verdiept zich eens te meer in de groeipijnen van pubermeisjes, de beklemmende saaiheid van Italiaanse provinciesteden en de bevrijdende kracht van de literatuur, maar bovenal rekent ze genadeloos af met de internetrevolutie, die ons leven de afgelopen twintig jaar ingrijpend heeft veranderd.

Dat…Lees verder

In het vierde boek van de auteur (1984), die veel literatuurprijzen won met eerdere boeken, beschrijft Elisa als volwassen vrouw de bijzondere vriendschap die ze met Beatrice had. Ze schrijft om zich los te maken van haar verleden. Ze hebben elkaar al dertien jaar niet gesproken, maar omdat Beatrice nu een beroemde influencer is, wordt Elisa – nu schrijfster – vaak met haar en hun vroegere vriendschap geconfronteerd. Zij ziet een andere Beatrice dan de rest van de wereld. Als tieners waren ze totaal verschillend: Elisa was verlegen, gaf niets om haar uiterlijk en hield van literatuur. Beatrice was knap, droeg mooie kleren en was dol op social media. Het was een ongelijke vriendschap en toch beleefden ze alle belangrijke momenten tijdens hun tienerjaren samen. Het verhaal leest gemakkelijk en boeit tot het einde. Pas dan wordt duidelijk waardoor hun vriendschap plotseling eindigde. Het boek is bekroond met de Italiaanse literatuurprijs ‘Premio Croce’ en geeft stof tot nadenken over vri…Lees verder