Boek
Nederlands
Ja! is het boek dat volgt op Stef's debuut Gebroken Zinnen uit 2004. In Ja! geeft Stef Bos zijn teksten in handen van kunstenaar Eric de Bruijn, met opnieuw een verrassend resultaat! Na Gebroken Zinnen en Ja! ben je direct nieuwsgierig naar wat nog volgt. Want duidelijk is dat deze serie boeken met de bijzondere combinatie van woord en vormgeving een aanvulling is aan ieders boekenkast..!
Onderwerp
Liederen
Titel
Ja!
Auteur
Stef Bos
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2006
89 p. : ill.
ISBN
90-209-6758-4

Besprekingen

Dit is een poëziebundel van een singer-songwriter die bovendien nog eens het gezelschap van een schilder - in casu Eric de Bruijn- opzocht om zijn woorden grafische kracht bij te zetten. Er wordt vooral gebruik gemaakt van fotocollages en door elkaar bewegende lettertypes in verschillend letterkorps, zodat het geheel nogal druk oogt. Toch zit er een systeem in deze kakofonie: de vitale hoofdkleuren zijn zwart, wit, en rood en afdrukken van oude foto's zorgen voor een zweem melancholie.

En dat allemaal om de ultieme gedachte uit Stef Bos' gedichten te distilleren: stilte. Letterlijk schrijft hij ergens: "Zelfs dit wat hier geschreven staat, is er al te veel aan." Ook uit andere teksten komt die gedachte aan een tabula rasa van de taal bovendrijven: "taal is in verkeerde handen" en "het moet maar eens gedaan zijn met de poëzie die zichzelf de liefde verklaart." Jammer dat de dichter-zanger er niet in slaagde daar experimentele vuurwerkpoëzie van te maken, zoals de Vijftigers die …Lees verder
In zijn tweede dichtbundel spreekt de Nederlandse singer-songwriter Stef Bos meermaals zijn verlangen uit naar stilte. Hij wenst de taal en de poëzietradities uit te wissen ("Het moet maar eens gedaan zijn met de poëzie die zichzelf de liefde verklaart"), maar ervaart desondanks toch de schoonheid van het woord. De inhoud primeert in deze gedichten, en Bos gaat op zoek naar wijsheden. Hij bedient zich daarbij vaak van een cliché, en verliest zich soms in een oeverloos zoeken. Enkele gedichten zijn in een eenvoudig Afrikaans geschreven. De gedichten worden grafisch kracht bijgezet door Eric de Bruijn. Hij maakt fotocollages, met nostalgische foto's en fragmenten uit de gedichten, gezet in door elkaar bewegende lettertypes in verschillend letterkorps. De titels van elk gedicht werden in een opvallend groot en 'morsig' korps gezet dat aansluit bij de beelden. Deze bundel trekt de aandacht met een opvallende lay-out, maar zal vooral de fan van het liedjesoeuvre van Bos aanspreken.

Over Stef Bos

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Stephanie Verbeken

Steven (Stef) Bos (Veenendaal, 12 juli 1961) is een Nederlandse singer-songwriter en acteur. Hij werd vooral bekend met zijn nummer Papa (1991).

Biografie

Privé

Stef Bos groeide op in zijn geboorteplaats Veenendaal. Op zijn 18e (1979) vertrok hij richting Utrecht om aan de lerarenopleiding te studeren. Hij rondde deze vijfjarige studie af en vertrok vervolgens naar Antwerpen om aan de theateropleiding 'Studio Herman Teirlinck' de kleinkunstrichting te volgen. Hij studeerde in 1988 af.

De eerste twee jaar na zijn studie speelde hij toneel bij Oud Huis Stekelbees in Gent, schreef songs voor anderen (onder andere Ingeborg en Clouseau) en maakte in België deel uit van het satirische BRT-radioprogramma 'De Ochtendploeg'. Vanaf 1990 besloot hij zich vooral bezig te houden met het schrijven en uitvoeren van eigen teksten en muziek. Stef had tussen 1990 en 1992 de…Lees verder op Wikipedia