Boek
Nederlands

Onder een koperen hemel : gedichten

Stefan Hertmans (auteur)
+1
Onder een koperen hemel : gedichten
×
Onder een koperen hemel : gedichten Onder een koperen hemel : gedichten

Onder een koperen hemel : gedichten

Genre:
Gedichten waarin het persoonlijke lot wordt verbonden met de woelige cultuur van Europa, de nadruk ligt op kunst, religie en politiek en waarin verleden en heden steeds ineenvloeien.
Titel
Onder een koperen hemel : gedichten
Auteur
Stefan Hertmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
116 p.
ISBN
9789403123103 (hardback)

Besprekingen

Gered door de schoonheid

Stefan Hertmans, die met zijn recentste roman in Frankrijk net genomineerd werd voor de prestigieuze Prix Femina, doordrenkt zijn nieuwe dichtbundel Onder een koperen hemel met een besef van eindigheid.

'Ook zal de hemel boven u van koper zijn en de aarde onder u van ijzer', waarschuwt het Bijbelboek Deuteronomium aan diegenen die Gods geboden niet volgen. Het is een passage die de wereld als een kooi verbeeldt, een staalharde gevangenis zonder zicht op ontsnapping - want de hemel is gesloten. In de poëzie van Stefan Hertmans, die het Bijbelcitaat gebruikt als motto voor zijn nieuwe bundel Onder een koperen hemel, valt het uitspansel op het eerste gezicht inderdaad niet te trotseren. Net als in zijn vorige bundel, De val van vrije dagen (2010), zijn Hertmans' gedichten immers doordesemd met een besef van eindigheid. Dit is poëzie over 'dat / wat de tijd wegvreet', waarin engelenvleugels smeulen tussen de as. Vroeg in de bundel treffen we zelfs een blauwe vinvis aan, 'wit gebraden' in een teloorgaande wereld waarin 'iets mis' is met de getijden - een doemscenario waarin de opwarming van de aarde rigoureus wordt doorgedacht.

Datzelfde gedicht eindigt met het dubbelz…Lees verder

De dichter (1951, Gent), die vooral bekend werd door zijn bestseller ‘Oorlog en terpentijn’*, weet wel hoe hij gedichten leven in moet blazen. Hij bespeelt daartoe een groot aantal relaties, onder meer die tussen eenvoudig taalgebruik en ingewikkelde onderwerpen (als de verworvenheden en drama’s van de Europese geschiedenis); ethiek en esthetiek; het algemene belang en individuele behoeftes; vorm en emotie; man en vrouw. Vaak gaat het ter wille van de spanning om tegenstellingen. De meeste aandacht is er voor religie, kunst, politiek en liefde. Zo is de titel een vingerwijzing naar Deuteronomium 28:23, worden onder andere Giotto, Hölderlin en Vanriet genoemd dan wel gesuggereerd en is Troje van even groot belang als rellen in Aswan en vluchtelingen op Lesbos. Hertmans’ beeldspraak wordt steeds ingehouden toegepast maar kent een sterk zintuiglijke werking: ‘de geur van bonen en bloedworst / opstijgend uit een kelderraam / in je afkoelende verbeelding’. Deze poëzie bezit vanwege het lit…Lees verder

Over Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (Gent, 31 maart 1951) is een Belgisch schrijver, dichter en essayist.

Levensloop

Hij is auteur van een literair en essayistisch oeuvre (poëzie, roman, essay, theatertekst, kortverhaal) dat hem in binnen- en buitenland bekend maakt. Zijn gedichten en verhalen verschenen in het Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Kroatisch, Duits, Bulgaars.

Hertmans doceerde aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent en de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (KASK, Hogeschool Gent) en leidde er het Studium Generale tot oktober 2010. Hij gaf lezingen aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington), University College London.

Zijn werk verscheen onder meer in The literary Review (Madison) The Review of contemporary fiction (Illinois) en Grand Street (New York). Hertmans werkte mee aan tijdschriften zoal…Lees verder op Wikipedia