Boek
Nederlands

Het masker van Elise

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
+1
Het masker van Elise
×
Het masker van Elise Het masker van Elise
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Elise is acrobate in het circus. Ze is bang omdat ze een erg moeilijk trapezenummer moet doen. Als ze toevallig met clown Pipo in de maskerwinkel komt, denkt ze dat een masker haar misschien kan helpen om te lachen terwijl ze zo bang en zenuwachtig is. Is dat wel zo?
Titel
Het masker van Elise
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789044818376 (hardback)

Besprekingen

Thierry Robberecht en Philippe Goossens zijn geen onbekend duo in het boekenaanbod van uitgeverij Clavis. Eerder al werkten de twee samen, met onder meer Eva in het land van de verloren zusjes en Benno heeft een goed hart als resultaat.
Wie Het masker van Elise in handen neemt, waant zich direct in het circus. De kaft in warme rood- en oranjetinten suggereert een circustent, terwijl het meisje dat je vanuit het midden van de prent aankijkt overduidelijk een jonge trapezeartieste is. Ze roept ook vragen op: wie is dit meisje met de wat enge blauwe noppen als ogen en een glimlach die wel op haar gezicht geplakt lijkt?
Al snel wordt duidelijk dat dit Elise is, een meisje dat in het circus aan de trapeze zwaait. Maar ze is bang, want haar lerares, mevrouw Olga, wil dat ze een ontzettend moeilijk trapezenummer uitvoert. En dan moet ze ondertussen óók nog blijven lachen. Dat lijkt Elise onmogelijk, bang zijn en toch lachen. En daarmee hebben we direct het th…Lees verder
Elise is een circusmeisje. Omdat haar trapezenummer erg moeilijk is, kijkt ze nogal bang en zenuwachtig maar van haar trapezejuf moet ze blijven lachen. Ook de andere artiesten ondervinden nadelen van hun natuurlijke gezichtsuitdrukking. Daarom gaan ze allemaal naar de maskerwinkel om een masker met de gewenste gemoedsweergave te kopen. Prentenboek over je onzeker voelen over wie je bent en hoe je overkomt. De duidelijke, geheel gekleurde illustraties beslaan afwisselend enkele en dubbele pagina's. Er is gewerkt met grote kleurvlakken, felle kleuren en sfeervolle beschaduwing. De personages hebben grote hoofden; hun (panto)mime is duidelijk. De gehanteerde vormen van perspectief, waaronder het vogelperspectief en de afsnijdingen verhogen de betrokkenheid. De teksten zijn opgenomen binnen de prenten. Gemoedelijke schrijfstijl, met gebruik van de tegenwoordige tijdsvorm, dialogen, hoofdletters en leestekens. Moeilijkere woorden, zoals coulissen, zijn binnen de context te begrijpen. Vana…Lees verder

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657