Boek
Nederlands

Meester Kader

Tom Naegels (auteur)
Titel
Meester Kader
Auteur
Tom Naegels 1975-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 1999
233 p.
ISBN
90-223-1508-8

Besprekingen

Arena Vrijstaat: de kiemen van de kloof

Op 13 november zal het precies twintig jaar geleden zijn dat de toenmalige Deurnse socialistische burgemeester Maurice Dequeecker het bevel gaf aan zijn politiekorps om de Arenaweide te ontruimen. Deze groene oase in het midden van een opmerkelijk complex van sociale woningen (ontworpen door Renaat Braem) was toen al bijna vier maanden bezet door honderden actievoerders die eisten dat het groen niet zou moeten wijken voor nog meer sociale woningen.

Auteur Tom Naegels (°1975), die zijn romandebuut Meester Kader onder meer situeert in de 'Arena Vrijstaat', leidde ons rond op de plek waar volgens hem de kiemen van de 'kloof' werden gezaaid. De kloof tussen rood en (rood)groen, tussen 'die van ons' en die van 't Stad en tussen oude en nieuwe Belgen.

De sociale woonwijk die aan de Deurense Dordrechtlaan gebouwd werd, heeft de vorm van een half afgewerkte middeleeuwse burcht. Aan de buitenkant lijkt ze oninneembaar en enkel toegankelijk via een soortement poortgebouw. De bewo…Lees verder

Over Tom Naegels

Tom Naegels (Antwerpen, 14 oktober 1975) is een Belgisch schrijver en journalist.

Levensloop

Naegels voltooide zijn middelbare studies in het Koninklijk Atheneum 2 in Antwerpen en studeerde later Germaanse Talen aan de universiteit van Antwerpen (de toenmalige UFSIA en UIA). Vandaag woont hij in het Antwerpse district Berchem.

Als kind ondernam hij zijn eerste pogingen tot literatuur, maar het duurde tot 1993 voor een van zijn creaties in druk verscheen. Het ging om een genummerde oplage van een poëziebundel, Feest bij de Kleine Godin. In 1995 werd het verhaal Elise! opgemerkt en twee jaar later gaf uitgeverij Manteau de verhalenbundel Het heelal in! Vijf stukjes van de kosmos uit. De bundel en de jonge auteur kregen veel aandacht van de pers. Een tweede roman, Meester Kader (1999), volgde. Naegels begon te werken als journalist, columnist en ghostwriter, maar dat verminderde zijn literaire pr…Lees verder op Wikipedia