Boek
Nederlands

De optocht : verslag van een ooggetuige

Toon Tellegen (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
Een groots gedicht waarin alle mensen - verlorenen, gelukzaligen, onschuldigen, eenzamen, hebzuchtigen - één lange apocalyptische, betoverende stoet vormen. Een weergaloze optocht van taal en verbeeldingskracht waarin het hele leven is samengebald.
Extra onderwerp
POE, Gedichten, poëzie
Titel
De optocht : verslag van een ooggetuige
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Editie
Vierde, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2016
99 p. : ill.
Aantekening
Uitgave ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Toon Tellegen
ISBN
9789021403243 (paperback)

Besprekingen

Toon Tellegen heeft een moderne dodendans geschreven. In de middeleeuwen was het een genre, zowel in de beeldende als de literaire kunst. De 'standenrevue' werd het genoemd: daarmee werd bedoeld dat iedereen of hij nu koning of bedelaar was, in het leven onderworpen was aan een en dezelfde dood. Ook Tellegen voert een menigte personages en verschijnselen op ('Daar komen zij die zich onaantastbaar wanen', 'Daar komen de door de wol geverfde heelmeesters van de achterdocht', 'Daar komt een man zonder achtergrond, een man an sich', 'Daar komt een man die de dood onder ogen wil zien' etc.), die elk voor zich na een karakterisering boordevol woorden – deze tekst over de dood gaat evenzeer over taal en woordenrijkdom – worden afgeschreven met het refrein 'Pats!'. Dat Tellegen dit heeft gedurfd en hierin overtuigend is geslaagd, is een wonder. Pats! Pats! Pats! Pats! Alles en iedereen krijgt na een alinea z'n onverbiddelijk einde. Zelfs de stilte die tegen het slot even lijkt in te treden (…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek