Livre
Néerlandais

Bakermat : gedichten

Luuk Gruwez (auteur)

Bakermat : gedichten

Poe͏̈zie die allerlei vragen en veronderstellingen oproept met betrekking tot de raadsels van het menselijk bestaan, met name rond leven, liefde en de dood.
Titre
Bakermat : gedichten
Auteur
Luuk Gruwez
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2018
76 p. : foto's
ISBN
9789029526388 (paperback)

Commentaires

Zoet verdriet

POËZIE. Luuk Gruwez schrijft poëzie om het verdwijnen tegen te gaan, in het besef dat dit niet mogelijk is. Als zijn poëzie al troost biedt, dan is het die van de melancholie. Het is in zijn nieuwe bundel Bakermat niet anders, al is die donkerder van toon dan vorig werk.

Luuk Gruwez dicht vaak over de eindigheid. En toch is het geen poëzie die alleen maar sombert. Ze heeft de toon die we ook in het motto van Shakespeare vinden: 'Parting is such sweet sorrow'. En dat zoete verdriet begint al bij de geboorte, maakt Luuk Gruwez duidelijk in het eerste van de zes delen waaruit zijn bundel Bakermat bestaat.

In 'Limbus', binnen de rooms-katholieke theologie een soort wachtkamer voor de ziel na de dood, staat de ik-figuur onder andere voor de moeder en de zoon. De dichter is een soort onmachtige Christus: 'Hoe moet zo'n kind, hoe kan zo'n kind/ één mens verlossen als hijzelf gegarandeerd/ maar amper uit een vulva kruipen kan.' En van veel moederliefde is er ook al geen sprake: 'hier komt wie/ mij niet welkom is en die ik straks te zogen krijg'. De ik-figuur is er al meteen van overtuigd dat 'ik een zomers rijk van doden binnentreed'.

Gruwez heeft oog voor degenen die doorgaans geen aandacht krijgen. Eerder in zijn werk al …Lire la suite

In deze dichtbundel van Luuk Gruwez (1953, Kortrijk) staat ontegenzeglijk de mens centraal, preciezer gezegd diens zoeken, beweegredenen en keuzes. In het eerste van de zes delen ligt de nadruk op de geboorte, in het laatste op de dood. Ondanks deze indeling is de bundel niet strak gestructureerd. Gruwez' stijl is zowel vertellend als verdichtend, maar steevast voorzien van aandacht voor details, die een tegenhanger moeten vormen voor de meer sferische fragmenten. Opvallend is zijn geraffineerde spel met voornaamwoorden. Om de suggestie te versterken en de lezer te activeren gebruikt hij tevens veel vragen en constructies met voornaamwoordelijke bijwoorden als 'hier komt wie mij niet welkom is' en 'Weet je wel dat al wat ver is, enkel hier is?' Ironie, wellicht z'n belangrijkste inhoudelijke kenmerk, is gelukkig ook nu niet ver te zoeken. Dit werk kan om meerdere redenen genoten worden, maar op de eerste plaats vanwege het aanzwengelen van gedachten over de raadsels van het bestaan 'i…Lire la suite

De bronzen bambiblik van Michelle Obama

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Er was een tijd dat ik het journaal uitzette zodra het weerbericht begon: kwam er regen, kwam er zon, ik zou het vanzelf wel merken. Maar nu het weer het weer niet meer is, de winter niet meer gewoon koud en de zomer te warm voor de Hollandse polder, houden weermannen (m/v) me dikwijls aan de buis gekluisterd.

Daarbij vergeleken lijkt dit 'meisje van het weer' uit de nieuwste bundel van Luuk Gruwez al bijna iemand uit een ver verleden, uit een tijd van voor smeltend poolijs en stijgende zeespiegels. "Haar zorg / is die voor morgen, overmorgen, maximum een week. / En welke zotte wolken daarvoor van belang."

Geen doemscenario's of warmterecords, ook als er regen komt, glimlacht ze. Ze stelt gerust. Het komt wel goed. Het is misschien wat de dichter het liefste wil. Geloven dat het goed komt, tegen beter weten in.

Gruwez stelt al op de eerste pagina's van 'Bakermat', zoals zijn nieuwe bundel heet, op scherp. Plaats van handeling is een ziekenhuis. De dichter kwam …Lire la suite

À propos de Luuk Gruwez

Luuk Gruwez est un poète, prosateur et essayiste belge d'expression néerlandaise né à Courtrai le 9 août 1953.

En 2009, le prix Herman de Coninck du public lui est décerné pour le poème Moeders (« Mères »), extrait de Lagerwal.

Bibliographie

Poésie

 • 1973 - Stofzuigergedichten
 • 1977 - Ach, wat zacht geliefkoos om een mild verdriet
 • 1981 - Een huis om dakloos in te zijn
 • 1985 - De feestelijke verliezer
 • 1990 - Dikke mensen
 • 1994 - Vuile manieren
 • 1996 - Bandeloze gedichten (anthologie)
 • 2000 - Dieven en geliefden
 • 2005 - Allemansgek
 • 2008 - Lagerwal
 • 2010 - Garderobe …En lire plus sur Wikipedia