Livre
Néerlandais

Slechte gedachten

Luuk Gruwez (auteur)
Titre
Slechte gedachten
Auteur
Luuk Gruwez
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1999
176 p.
ISBN
90-295-2161-9

Commentaires

Kwinkeleren als een verdwaalde rederijker

Kijk naar mij. Zie mij eens op mijn eigen onnavolgbaar mooie wijze stout wezen. Met als verborgen subtekst: hou van mij. Hou van mijn burgerlijke anarchie, van mijn op het gouden apothekersweegschaaltje van de correctheid gewogen middenstandersmeningen. Hou van mijn geveinsde eigenzinnigheid. Het beeld van dat verlangen komt naar boven, telkens wanneer ik de stuukjes van Luuk lees. Luuk Gruwez bekijkt de wereld maar vooral zichzelf, staat verbaasd en schrijft daar vervolgens een column over die te horen is op Radio 1 ( De toestand is hopeloos, maar niet ernstig ) of te lezen in De Standaard Magazine . De milde bedoelingen van deze ongebreidelde opiniekweek maakt Luuk Gruwez duidelijk in de column ,,Een passabel zoogdier'', opgenomen in zijn eerste columnbundel Slechte gedachten : ,,Het is me er namelijk alleen maar om te doen als een in de twintigste eeuw verdwaalde rederijker te kwinkeleren.'' Kwinkeleren betekent blijkbaar ,,vrolijk zingen''.

Gruwez probeert de stemming d…Lire la suite

Genot is gebaat bij verbod

Over hoe de wereld is en hoe hij zou moeten zijn: Luuk Gruwez bundelde zijn columns.

VERBOD EN TABOE

BOEKEN

Luuk Gruwez is een dwaas. Hij is bijvoorbeeld de mening toegedaan dat een mens elke dag weer zou moeten kunnen kiezen welke dag van zijn leven het is. De gebruikelijke manier waarop de tijd zijn gang gaat, de ene dag even stipt als voorspelbaar volgend op de andere, zint hem immers allerminst. Zo koestert hij nog tal van bezwaren tegen de dingen zoals ze zijn, de wereld zoals hij is, zichzelf meestal inbegrepen.

Daar is allemaal niet bijster veel aan te doen, maar een schrijver kan er natuurlijk wel over schrijven. Of liever, omdat er niets aan te doen is, moet degene die daar last van heeft maar schrijver worden. Niet zozeer om het als dusdanig op te schrijven (waar zou dat goed voor zijn?), maar vooral om dat kunstig en mooi te doen, opdat het genot dat daaruit voortvloeit (voor de schrijver en hopelijk ook voor de lezer) de gesignaleerde ongemakken en ergernissen even zou kunnen overstemmen. Zo kan de schrijver het alternatief voor wat he…Lire la suite

À propos de Luuk Gruwez

Luuk Gruwez est un poète, prosateur et essayiste belge d'expression néerlandaise né à Courtrai le 9 août 1953.

En 2009, le prix Herman de Coninck du public lui est décerné pour le poème Moeders (« Mères »), extrait de Lagerwal.

Bibliographie

Poésie

 • 1973 - Stofzuigergedichten
 • 1977 - Ach, wat zacht geliefkoos om een mild verdriet
 • 1981 - Een huis om dakloos in te zijn
 • 1985 - De feestelijke verliezer
 • 1990 - Dikke mensen
 • 1994 - Vuile manieren
 • 1996 - Bandeloze gedichten (anthologie)
 • 2000 - Dieven en geliefden
 • 2005 - Allemansgek
 • 2008 - Lagerwal
 • 2010 - Garderobe …En lire plus sur Wikipedia